Nagyvilág

Októberre írhatja ki a választást Brown

"Haditanácsot" tart a hétvégén belső kabinetjével Gordon Brown brit kormányfő, hogy eldöntse, kiírja-e őszre az előrehozott választásokat - írta a pénteki The Guardian. Brown miniszterelnöki mandátumának megerősítését várja a voksolástól.

A brit sajtó és a politikai közvélemény hetek óta hangos azoktól a találgatásoktól, hogy Brown – megerősítendő saját miniszterelnöki mandátumát – idő előtti megmérettetésre készül.

Ezt alátámasztják a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok is, amelyek rendre az 1997 óta kormányzó Munkáspárt jelentős és tartós népszerűségi előnyét mutatják azóta, hogy Brown a nyár elején átvette a kormányfői posztot a tíz év után leköszönt Tony Blairtől. Brown a Labour e héten lezajlott éves kongresszusán sem cáfolta érdemlegesen, hogy előrehozott választásokra készül.

Mérlegelik a döntést

A The Guardian pénteki értesülése szerint a kormányfő legközelebbi tanácsadói vasárnapra összeállítják a legújabb felmérési adatokat, és összegzik a korai választások kiírása mellett és az ez ellen szóló érveket. A legnagyobb baloldali brit napilap szerint valószínűtlen, hogy Brown már vasárnap hivatalosan közölné döntését, mivel akkor kezdődik az ellenzéki Konzervatív Párt éves kongresszusa, és “túl szégyentelennek” tűnhetne az aznapi bejelentés.

A The Guardian szerint a előrehozott választások bejelentésének legkedvezőbb időpontja október 9-e, kedd, mert akkor előző nap – a nyári szünet utáni első parlamenti ülésen – a kormányfőnek alkalma lehet hivatalosan közölni, hogy Nagy-Britannia átadja az ellenőrzése alatt álló dél-iraki Bászra tartományt az irakiaknak. A brit erők már e hónap elején kivonultak Bászra város belterületéről, és ezzel – a brit közvéleményben most már igen népszerűtlen iraki háború kezdete óta először – egyetlen iraki városban sincs jelen közvetlenül a brit haderő. Az október 9-ei bejelentés esetén a választások lehetséges napja november 1.

Legitimációs aggályok

A másik forgalomban lévő dátumtalálgatás október 25-e, ehhez azonban az szükséges, hogy Brown már kedden megtegye a bejelentést és kérje II. Erzsébet királynőtől a parlament feloszlatását. E dátummal szemben a legfőbb ellenérv az, hogy éppen az őszi iskolai szünet közepére esik, ami csökkentheti a választási részvételt.

A brit Munkáspárt kormányzati megbízatása 2010 tavaszáig szól, a törvényerejű brit politikai szokásjog alapján azonban a mindenkori miniszterelnök a törvényhozási ciklus idején belül bármikor, indoklás és a parlament közvetlen hozzájárulása nélkül kiírhatja a választásokat. A miniszterelnöki poszton történt júniusi váltás után az akkor még népszerűségi előnyben járó konzervatív ellenzék követelte az előrehozott választásokat, azzal, hogy Gordon Brownnak nincs felhatalmazása a hatalomgyakorlásra, mivel a legutóbbi, 2005-ös választásokat a Munkáspárt Tony Blair vezérletével nyerte meg.

Brown annak idején ezt még visszautasította, azóta azonban a Labour jelentősen megelőzte a torykat, és most már a baloldali kormánypártból hallatszanak előrehozott választásokat sürgető hangok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik