Nagyvilág

Újabb véres oszlatás Mianmarban

A mianmari hadsereg ismét gumibotokkal ütlegelte a napok óta tartó demonstráció résztvevőit. Szemtanúk és diplomaták szerint lövések is dördültek. A katonák egy japán újságírót is megöltek.

Pénteken a kijárási tilalom ellenére a délutáni órákban tízezren tüntettek a katonai diktatúra és a rossz életkörülmények ellen az ország második legnagyobb városában.

Szemtanúk szerint a katonák előbb távozásra szólították fel a tüntetőket, majd gumibotokkal estek nekik, és figyelmeztető lövéseket adtak le. Nagy-Britannia mianmari nagykövete a CNN amerikai hírtelevíziónak azt mondta: nem lehet bizonyosan tudni, hogy a levegőbe lőttek-e a katonák, vagy pedig – ahogy az előző két napon is – a tüntető tömegre.



Újabb véres oszlatás Mianmarban 1

Halálos lövést kapott a japán újságíró (forrás: MTI/AP)


Mianmarban korábban bezárták az internetes kávéházakat, az internetes szolgáltatók telefonjai pedig nem válaszoltak a hívásokra – jelentették hírügynökségek. Egy mianmari (burmai) távközlési tisztviselő ugyanakkor azt állította, hogy megsérült egy tenger alatti kábel, ezért nem érhető el a szolgáltatás. Az elmúlt két napban a biztonsági erők keményen léptek fel a ranguni tüntetőkkel szemben, aminek következtében tizenhárman meghaltak és többtucatnyian megsebesültek.

Zárva vannak az üzletek is Mianmar legnagyobb városában, Rangunban, ahol nagy számban vezényeltek az utakra rendőröket és katonákat – közölték pénteken szemtanúk. Számos busznak megváltoztatták az útvonalát, az utakon a hadsereg járművei járőröznek. Láthatóan lelassult a gazdasági tevékenység, számos munkavállaló vagy önszántából, vagy a munkáltatók utasítása alapján döntött úgy, hogy nem jelenik meg munkahelyén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik