Nagyvilág

Mianmarban szögesdrótokat állít a hadsereg

Az újabb tiltakozásoktól tartva a hadsereg lezárta Mianmar legnagyobb városának, Rangunnak a fő útvonalait. A katonák szögesdrótokat feszítettk ki és számos tüntetőt őrizetbe vettek.

A katonák szögesdrótokat feszítettek ki és más útakadályokat állítottak fel azokon a helyeken, ahol előző nap a szerzetesek és a diákok tüntettek. A belvárosi Szule-pagodánál vízágyukat helyeztek készenlétbe a tiltakozások megakadályozására.

A hatóságok korábban több ellenzékit őrizetbe vettek ugyan, de Aung San Suu Kyi Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőt nem – közölte egy ázsiai diplomata, aki nem kívánta magát megnevezni. Hozzátette, hogy az asszonyt továbbra is házi őrizetben tartják a hatóságok.



Mianmarban szögesdrótokat állít a hadsereg 1

A tüntetők dühe már hetek óta tart (MTI/EPA)




Nyugtalanságát fejezte ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa a mianmari helyzet miatt, és önmérsékletet sürgetett, elsősorban a mianmari katonai kormányzat részéről, azt szorgalmazva, hogy a junta engedélyezze az ENSZ-főtitkár különmegbízottjának látogatását.

A Biztonsági Tanács szerdán tartott rendkívüli ülést a testület európai tagjainak kérésére. A tagok megosztottsága miatt azonban a testület nem adott ki hivatalos nyilatkozatot, amelyben elítélte volna a mianmari tüntetések erőszakos megtorlását.


A junta augusztus 19-én drasztikusan megemelte az üzemanyagok és a tömegközlekedés árát, tüntetések sorozatát váltva ki intézkedésével a szegény délkelet-ázsiai országban. A szerzetesek szolidaritásuk jeleként csatlakoztak a lakosság tiltakozó megmozdulásaihoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik