Nagyvilág

Iránban nőtt az elnyomás és a korrupció

A Freedom House szerint Iránban az utóbbi két évben csökkent a kormányzás demokratikus jellege, erősödött az elnyomás és a korrupció. Tavaly 6 milliárd dollárnyi olajbevétel például kézen-közön eltűnt.

A független washingtoni kutatóintézet szerdán tette közzé Országok válaszúton című friss jelentését. Az intézet szakértői a kormányzati teljesítmény alakulását vizsgálták a világ 30 olyan, stratégiai fontosságú országában, amely kritikus időszakot él át politikai rendszerének jövője szempontjából.

A Freedom House megállapította: Iránban Mahmúd Ahmadinezsád elnökségének utóbbi két éve alatt egyértelműen romlottak a kormányzati mutatók. Erősödött a bírói hatalmi ágra gyakorolt politikai befolyás, a sógor-koma rendszer minden korábbinál kiterjedtebbé vált, és a polgári szabadságjogokat egyre inkább megnyirbálják.

A jelentésben az áll, hogy a teheráni rezsim egyre kevésbé tiszteli a polgárok jogait, és az államot egy olyan elit szolgálatába állítja, amelyben a vallási vezetőknek és a Forradalmi Gárdának van vezető szerepe.

A burjánzó kormányzati korrupcióra példaként említi az amerikai intézet, hogy tavaly 6 milliárd dollárnyi olajbevétel kézen-közön eltűnt, soha nem folyt be az államkincstárba.

Annak dacára, hogy Ahmadinezsád elnök ígéretet tett a sógor-koma alapon történő osztogatás kiküszöbölésére, számos esetben ő is barátoknak és hozzátartozóknak juttatott kormányhivatalokat. A Forradalmi Gárda tagjai elsőbbségi alapon férnek hozzá kormányzati forrásokhoz, nyilvánvalóan személyes ismeretségeiknek köszönhetően. Olyan többmilliárd dolláros megrendelésekről, szerződésekről van például szó, amikor nincs pályázat, versenyeztetés.

A teheráni kormány az utóbbi két évben szűkebbre vonta a szólás- és gyülekezési szabadságot garantáló jogok körét. Erre friss példa a jogaikat követelő diákok vagy szakszervezeti vezetők elleni kemény fellépés, vagy a női jogok érvényesítéséért küzdő aktivisták elhallgattatása. A kormány elnémítja a reformista szellemű sajtót, és megfenyegeti a központi rezsimet bírálni merészelő tollforgatókat.

A politikai és polgári szabadságjogokat 1972 óta világszerte monitorozó Freedom House rámutatott: az iráni kormány nem képes elfojtani a korrupciót és javítani az életszínvonalon, a perzsa állam lakossága pedig egyre elégedetlenebb – ez egyértelműen kiderül az iráni internetes véleménynyilvánításokból, a világháló szabadságát a teheráni rezsim ugyanis nem tudja beárnyékolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik