Nagyvilág

Tüntető szerzetesekre lőttek Mianmarban

Legkevesebb három buddhista szerzetes életét vesztette, legkevesebb 17 megsérült szerdán Mianmar legnagyobb városa, Rangun Svedagon-pagodájának térségében az ott zajló tüntetést feloszlatni próbáló biztonsági erők rohama következtében - közölte egy helyi illetékes. Az ellenzéki sajtó nyolc halálos áldozatról és közel 150 sérültről tud.

Egy Rangunban akkreditált francia diplomata is azt mondta rádiónyilatkozatában, hogy a biztonsági erők a tüntetőkre is lőttek, nemcsak a levegőbe, mint hivatalosan közölték. Mint Emmanuel Mouriez, a francia nagykövetség első tanácsosa beszámolt az RTL rádiónak, előbb valóban csak a levegőbe lőttek a karhatalmi erők, később azonban a tüntető tömegre is.


Napok óta tart


A nyolcadik napja tartó kormányellenes tiltakozások miatt kedd éjjel hatvan napra szóló kijárási és gyülekezési tilalmat vezetett be a mianmari katonai rezsim Rangunban és a második legnagyobb városban, Mandalajban.


A reggeli órákban lezárták az előző tüntetések kiindulási pontjához, a Rangun belvárosában álló Svedagon pagodához vezető utat, és szögesdrótból barikádot építettek a szentély köré. Több száz katonát helyeztek készenlétbe a Szule pagodánál is, ahol a korábbi tüntető menetek véget értek, s ahol a katonai rezsim elleni 1988-as felkelés idején háromezer tüntetőt lőttek le.



Tüntető szerzetesekre lőttek Mianmarban 1

Elõször csak könnygázzal oszlattak (fotó: MTI/EPA)


A szerzetesek figyelmen kívül hagyták a tilalmat, és szerdán is gyülekeztek a Svedagon pagodánál. A hatóságok ekkor döntöttek az erő alkalmazása mellett: először gumibotokkal támadtak a katonák a ranguni tüntetőkre, később könnygázt is bevetettek, majd lövéseket is leadtak. Az oszlatás közben több szerzetest bántalmaztak. A hatóságok legalább száz embert őrizetbe vettek.


A ranguni tüntetéssel párhuzamosan mintegy tizenötezer ember vonult utcára a Mianmar nyugati részén fekvő Szitve városában. Ott nem avatkoztak közbe a biztonsági erők, a tüntető tömeg szabadon vonulhatott végig a városközponton.


Brown elítélte


A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazta szerdán a mianmari válsággal kapcsolatban Gordon Brown brit kormányfő. „A burmai (mianmari) vezetők nem számíthatnak arra, hogy továbbra is büntetlenül eltiporhatják a burmai nép emberi jogait” – jelentette ki a kormányzó brit Munkáspárt értekezletén.


Előzőleg az Egyesült Államok, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az Európai Unió is az erőszak alkalmazásától való tartózkodásra intette a mianmari juntát. Az ellenkező esetre az Egyesült Államok és az EU is szankcióinak szigorítását helyezte kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik