Nagyvilág

USA: további szankciók Irán ellen

Az amerikai képviselőház kedden nagy többséggel megszavazta, hogy nyilvánítsák terrorszervezetnek az iráni Forradalmi Gárdát, és hozzanak további szankciókat Teherán ellen.

Az elfogadott indítvány szerint büntetőintézkedéssel sújtják azokat az Iránban beruházó nemzetközi vállalatokat is – főként az olaj- és gázipar területén -, amelyeknek amerikai leányvállalataik vannak. Megtiltják továbbá a polgári célú atomipari együttműködést az iráni nukleáris programot támogató országokkal, és felszólítják az amerikai kormányt: ösztönözze a többi államot és a nemzetközi pénzintézeteket arra, hogy szüntessék be beruházásaikat Iránban.


Terrorszervezet a Forradalmi Gárda?


A dokumentum egyúttal felszólítja a washingtoni külügyminisztériumot, hogy vegye fel a Forradalmi Gárda – más néven a paszdaran – alakulatait a terrorszervezetek feketelistájára.


Az újabb szankciók bevezetését 397 képviselő támogatta 16 ellenében olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok és Irán között nőtt a feszültség Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök New York-i tartózkodása miatt. Az iráni elnök az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakára utazott az amerikai városba.


Az iráni elnök kikelt az USA ellen


Az iráni elnök az ENSZ-közgyűlés 62. ülésszakán felszólalásában kikelt a világot hozzáértés nélkül irányító “öntelt nagyhatalmak” ellen, bírálta a világszervezet elavult rendszerét, miközben Iránt békeszerető, igazságot tisztelő országnak nevezte.

Ahmadinezsád egyszer sem ejtette ki az Egyesült Államok nevét, de nyilvánvalóan többször támadta, amikor az emberi jogok védelmezőjének szerepében fellépő, de azokat valójában megsértő, titkos börtönöket működtető, világszerte embereket elrabló, állampolgárainak telefonjait lehallgató, levelezését felbontó és szuverén államokat mindenféle ürüggyel megszálló “bizonyos hatalmakról” beszélt. Megismételte, hogy Irán békés céllal fejleszti nukleáris programját, és az iráni atomkérdés lezárult, már csak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrző tevékenységének megszervezése a feladat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik