Külföld

Kinevették az iráni elnököt az USA-ban

admin
admin

2007. 09. 25. 07:28

Súlyos médiavereséget szenvedett az Amerikában tartózkodó Mahmud Ahmedinezsad: az iráni államfő negyedórán keresztül feszes mosollyal tűrte, hogy a Columbia Egyetem elnöke a fejére olvasta a nyugati vádakat. A hallgatók hol kinevették, hol fújolták a vendéget.

Lee Bollinger többek között kicsinyes és kegyetlen diktátornak nevezte és kétségbe vonta, hogy lenne benne az egyenes válaszokhoz szükséges intellektuális bátorság. A hatszáz fős hallgatóság soraiban sokan hagyományos zsidó fejfedőt viseltek. A diákok és tanárok megtapsolták Bollinger legkeményebb kitételeit, és néhol kinevették, másutt hangos fújolással fogadták a vendég kacskaringós okfejtéseit. Az esemény alatt az egyetem kapui előtt többszáz fős tömeg tüntetett – írja a The New York Times című amerikai napilap.

A Columbia egyetem keményen szembesítette Ahmedinezsádot a személyét és politikáját elítélő nézetekkel. Az államfő előbb kétségbe vonta, hogy a hallgatóságot még beszéde előtt „védőoltásban” kellett volna részesíteni. “Iránban az a hagyomány, hogy ha meghívunk egy előadót, akkor tiszteljük annyira a hallgatóságot, hogy megengedjük neki, hogy saját belátása szerint ítélje meg az elhangzottakat, nem pedig a beszéd előtt adott útmutató alapján.” -mondta. Az elnök kifogásolta azt is, hogy Bollinger „elbeszélte előle az időt”, majd hosszas okfejtésbe kezdett a vallások békés jellegéről. A legérdekesebbnek a program kérdés-felelet része bizonyult.


Itt Ahmedinezsad többször megismételte, hogy a holokausztot „más nézőpontból” is kutatni kellene, és a palesztinoknak semmi közük nem volt ahhoz, ami a második világháború idején Európában történt. Többszöri sürgetésre sem volt hajlandó egyenesen válaszolni arra, hogy szerinte le kell-e törölni Izraelt a térképről, a nap folyamán pedig azt nyilatkozta, hogy Irán senkit nem fog megtámadni.


Arra a kérdésre, hogy mi a magyarázat arra, hogy Iránban homoszexuálisokat végeznek ki, az elnök azt felelte: “Iránban nincsenek homoszexuálisok, ez a jelenség csak az önök országára jellemző.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.