Nagyvilág

Külön utakon rendezné a Benes-ügyet Szlovákia

Találkozót kért Hans-Gert Pötteringtől, az Európai Parlament (EP) elnökétől a szlovák küldöttség egyik képviselője, hogy "semlegesítse" a szlovák parlamentnek a Benes-dekrétumokat újraszentesítő határozata kapcsán várható uniós nyomást.

A szlovák SITA hírügynökség jelentése szerint Monika Benová Flasíková, a Robert Fico nevével jegyzett vezető szlovák kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) EP-képviselője azt mondta: “Azért kértem a találkozót, mert előre semlegesíteni akarom azt nyomást, amely e kérdéssel kapcsolatosan az Európai Parlamentben várható.”


Egyedül maradt az MKP

A szlovák parlament a nacionalista kormányerő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) indítványa nyomán határozatban nyilvánította érinthetetlenné a szlovákiai magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztásához a kollektív bűnösség elve alapján törvényi fundamentumot teremtő Benes-dekrétumokat.

A másfélszáz tagú pozsonyi törvényhozás 141 jelenlevő képviselője közül mindegyik szlovák honatya egységesen támogatta a határozatot, kormánypárti- és ellenzéki képviselők egyaránt. Egy szlovák kereszténydemokrata képviselő nem szavazott, ami a házszabály szerint nem azonos a tartózkodással. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) húsz tagú frakciója egyedül szavazott a sérelmes határozat ellen.


Slota a közélet szégyene

A pozsonyi döntésre reagálva Sólyom László államfő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felemelte a szavát, az Országgyűlés külügyi bizottsága pedig a történtek miatt lemondta keddre tervezett pozsonyi munkalátogatását.

Az MKP hétfőn a szlovákiai közélet szégyenének minősítette Ján Slotát. Az MKP arra reagált, hogy a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó nacionalista párt (SNS) vezetője a hét végén egy cseh lapnak nyilatkozva azt állította: még a németek sem hajtottak végre annyi elvetemült gaztettet a II. világháború alatt, mint amennyit a magyar fasiszták követtek el Dél-Szlovákiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik