Nagyvilág

Izrael szabadon enged 90 palesztin foglyot

Az izraeli kormány vasárnapi döntése értelmében szabadon engednek 90 palesztin foglyot, zömében a Fatahhoz tartozó személyt, hogy ezzel megtámogassák Mahmúd Abbász palesztin elnököt.

Az intézkedést a ramadán böjthónapra időzítették, másrészt a novemberre tervezett nemzetközi Közel-Kelet-konferencia elé. Júliusban 250 palesztin foglyot bocsátottak szabadon izraeli börtönökből, ahol így is mintegy tízezernyien vannak. A rabok előreláthatólag szerdán szabadulnak ki – közölte David Baker kormányszóvivő.

A foglyok elengedésére Ehud Olmert miniszterelnök tett javaslatot, hangsúlyozva, hogy ezúttal is csak olyan személyek nyerhetik vissza szabadságukat, akiknek „kezéhez nem tapad vér”, és vállalják, hogy kiszabadulásuk után nem vesznek részt Izrael elleni támadásokban.

A fogolykérdés az egyik legfontosabb és érzelmektől leginkább áthatott kérdés a palesztinok körében, akik az izraeli megszállás ellen küzdő szabadságharcosokként tekintenek bebörtönzött társaikra. Néhány napja egy izraeli kormányforrás még arról beszélt, hogy Olmert vasárnap több mint 100 palesztin fogoly szabadon engedését indítványozza, és egyelőre nem világos, miért csökkentették számukat.

A kormánykoalícióban többen ellenzik, hogy további nagyvonalú gesztusokkal erősítsék Abbász helyzetét a Gázai övezetet június óta ellenőrző Hamasz iszlamista mozgalommal vívott hatalmi harcában, az ellenszolgálgatást hiányolva. A 22 miniszter nem is szavazott egyöntetűen, bár a források egymástól eltérő arányokat adnak a nemmel szavazóknak, egyikük szerint hárman, másikuk szerint hatan voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik