Külföld

Az iráni elnök tagadta a háborús készültséget

admin
admin

2007. 09. 24. 12:30

Az iráni elnök New Yorkba utazása előtt a CBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában cáfolta, hogy országának atomfegyvere lenne és az Egyesült Államokkal való háború irányába haladna.

Mahmúd Ahmadinezsád a CBS 60 perc című műsorában rámutatott, hogy a nemzetközi kapcsolatokban jelenleg semmire nem jó az atombomba, hiszen ha hasznos lett volna, nem bukott volna meg a Szovjetunió, vagy megoldotta volna az amerikaiak iraki problémáját. “A bomba ideje lejárt” – mondta, hozzátéve, hogy Iránnak nem célja nukleáris fegyvert birtokolni, nincs szüksége atombombára.


Nem haladnak a háború felé

Az iráni elnök szerint hibás az a gondolat, hogy az iráni nukleáris ambíciók miatt az Egyesült Államok és Irán a háború felé halad. “Ki mondja ezt? Miért kellene háborúznunk? Nem készülődik háború” – fogalmazott Ahmadinezsád, aki a tervek szerint hétfőn beszédet mond a Columbia egyetemen, kedden pedig felszólal az ENSZ-közgyűlésben, ahol vázolja Irán megoldási javaslatait a világ problémáira.

Ahmadinezsád kijelentette, hogy az iráni atomprogram nagyon átlátható. Közölte, hogy nincs mit rejtegetniük, a program a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelete alatt folyik. Hozzáfűzte, hogy az urándúsítási program kizárólag az atomenergia békés célú felhasználását célozza. A New York-i Columbia Egyetem előtt vasárnap mintegy negyvenen – választott tisztségviselők és civil szervezetek vezetői – tiltakoztak Ahmadinezsád tervezett látogatása előtt.


Letartóztatnák a tüntetők

Dov Hikind, New York állam parlamentjének képviselője szerint le kellene tartóztatni az iráni elnököt, aki a tüntetők szerint atomfegyverre akar szert tenni, tagadja a holokausztot, és vaskézzel irányítja országát. A Columbia a szólásszabadságra hivatkozva védelmébe vette az iráni elnök meghívását, és közölte, hogy Ahmadinezsád hajlandó kérdésekre válaszolni, megvitatni nézeteit a holokausztról, az iráni atomprogramról és más témákról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.