Nagyvilág

Bekérették a budapesti szlovák nagykövetet

A Külügyminisztériumba kérették Szlovákia magyarországi nagykövetét a Benes-dekrétumok megerősítése miatt - mondta Horváthné Fekszi Márta, a tárca államtitkára hétfőn.

“Juraj Migas nagykövetet a Benes-dekrétumok múlt heti pozsonyi parlamenti megerősítése miatt kérettem be és erőteljesen, határozottan leszögeztem számára a magyar álláspontot. Elmondtam, hogy ez a határozat ellentétes nemcsak a közöttünk lévő, elmúlt hónapokban lezajlott, a jövőbeli együttműködést lényegesen meggyorsító és minden területre kiterjedő, a két miniszterelnök közötti megegyezéssel, de ellentétben áll az egyetemes emberi jogokkal, értékekkel is” – mondta Horváthné Fekszi Márta.


Az államtitkár emlékeztette a nagykövetet, az Európai Parlament (EP) már 1993-ban határozatot hozott a Benes-dekrétumok ügyében, és az egyebek mellett tartalmazta, hogy a határozat kerüljön ki a szlovák jogrendből. Az EP egy 2002-es tanácsadói véleménye szintén ellentétesnek minősítette a dekrétumokat az emberi jogokkal és a demokráciával – tette hozzá. Horváthné Fekszi Márta azt mondta, a magyar kormány, a politikai és közélet nem tudja csupán szlovák belpolitikai ügyként kezelni a Benes-dekrétumok megerősítését.


A szlovák nagykövet a megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy Szlovákia belpolitikai ügynek tekinti a kérdést, és a döntést nem a szlovák kormány, hanem a parlament hozta. Juraj Migas meglepetésének adott hangot, amiért a Benes-dekrétumokról elfogadott szlovák parlamenti határozat “hivatalos magyar kormányszinten visszhangot váltott ki” – áll a pozsonyi külügyi tárca közleményében.


A szlovák parlament csütörtökön határozatban szentesítette a felvidéki magyarok és a németek II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét. A szlovák döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és az Országgyűlés elnöke is tiltakozott. Emellett a parlamenti pártok is elítélték a döntést, csakúgy mint a magyar európai parlamenti képviselők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik