Nagyvilág

Eljárási hibák voltak a Malina Hedvig-ügyben

Szlovákia legfőbb ügyésze ismét megerősítette, hogy a Malina Hedvig ügyében eljáró rendőrség és az ügyészség egyaránt eljárási hibákat követett el. Olyanokat is, amelyek utólag már nem tehetők jóvá, mert bizonyos eljárások egyszeriek és megismételhetetlenek.

A TASR szlovák hírügynökségnek szombaton nyilatkozó Dobroslav Trnka egyetlen eljárási hibát sem nevezett meg, s azok mértékéről sem kívánt nyilatkozni, de azt egyértelműen jelezte: nem áll szándékában, hogy a megesett hibák miatt bárki ellen fegyelmi eljárást kezdeményezzen.

A legfőbb ügyész feltehetően olyan körülményekre utalhatott, mint például egy lábnyom, amelyet elmosott az eső. (A nyitrai magyar egyetemista elleni támadás napján esett az eső.)

“Egy ilyen ügy a kezdetektől alapos figyelmet és tökéletes munkát kíván” – mondta Trnka. A legfőbb ügyész által létrehozott különleges munkacsoportot már egy hete dolgozik a rendőrségi és ügyészségi “műhibák” számbavételén.

Ellentmondásos nyilatkozat

Trnka hangsúlyozta, hogy “az eljárási hibák számszerűsítésére” egyelőre nem vállalkozik és következtetéseket sem akar levonni a felügyelete alá tartozó ügyészek munkájáról. Ez szerinte a rendőrök munkájára is áll, mert a Hedvig-ügy kezdetekor, tavaly augusztusban “hektikus idők jártak, a nyomás az egyik oldalról és a másik oldalról is elég nagy volt.”

A legfőbb ügyész nem részletezte, milyen “oldalakra” és milyen “nyomásra” gondol. A “hektikus idők” kifejezéssel talán az akkor elszaporodott magyarellenes megnyilvánulások hatására kialakult közhangulatra gondolt.

Trnka nyilatkozatában továbbá kijelentette: “Talán a hivatásos szemléletet nem tudták kellőképpen különválasztani a személyestől. Örülnék, ha a jövőben ezt megtanulnák. Egyelőre azonban nem áll szándékomban fegyelmi intézkedéseket foganatosítani.”

A legfőbb ügyész kitért a kérdés elő, hogy várható-e fordulat Malina Hedvig egy éve kavargó ügyében. Dobroslav Trnka így válaszolt: “Hagyom magamat meglepni. Ha Malina Hedvig mellett szóló bizonyítékok kerülnek elő, számomra nem okoz gondot, hogy leállítsam az ellene folyó bűnvádi eljárást. Ha pedig nem lesznek mellette szóló bizonyítékok, akkor az a lehetőség marad, hogy bíróság elé álljon, vagy valamilyen egyezséget kössenek vele” – mondta végül a legfőbb ügyész, feltehetően valamilyen vádalku eshetőségére utalva.

Oknyomozó újságírók miatt vizsgálódnak

A Nyitrán tanuló magyar nemzetiségű csallóközi diáklányt – állítása szerint – két ismeretlen bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. Hedvig ismeretlen elkövetők ellen feljelentést tett a rendőrségen, de két hét múltán a nyomozást azzal zárták le, hogy a támadás nem történt meg, azt csak a lány találta ki. A rendőrség a hatóságok félrevezetése és hamis eskü gyanúja miatt vádindítványt nyújtott be ellene a nyitrai kerületi ügyészhez. A lányt a bíróság öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti.

Az ügyet a közelmúltban a legfőbb ügyész vette felügyelete alá, mert az esetről a szlovák médiában az újságírók oknyomozásai nyomán olyan felvetések láttak napvilágot, amelyek alapján megkérdőjelezhetővé vált a Hedvig ügyében kialakult és Robert Fico kormányfő részéről is védelmezett hivatalos szlovák álláspont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik