Külföld

A Vatikán bólintott a pekingi püspökre

admin
admin

2007. 09. 21. 08:01

A pekingi Nan Tang katedrálisban szentelték fel pénteken Li Sant (Li Shan), a kínai főváros új püspökét, akinek kinevezését a Vatikán is jóváhagyta.

A 42 éves Li Sant ugyan a kínai kormány által támogatott Kínai Katolikusok Hazafias Szövetsége választotta ki e tisztségre, de az új főpap kinevezését ezúttal a Szentszék is jóváhagyta.

Li annak az áprilisban elhunyt Fu Tie-sannak (Fu Tieshan) az örökébe lép, aki a Kínai Kommunista Párt támogatójaként a Vatikánnal szembeni keményvonalas álláspontjáról volt ismert. Halála lehetőséget biztosított a pekingi hatóságoknak és a római egyháznak egyaránt a közeledésre. Korábban a hivatalos kínai egyház fenntartotta magának a jogot a püspökök kinevezésére, és ehhez pápai jóváhagyásra sem tartott igényt.

Bár a Vatikán hivatalosan nem kommentálta Li felszentelését, de egy magas rangú szentszéki illetékes úgy nyilatkozott, „kedvező előrelépés történt, jó alkalom arra, hogy erre építeni lehessen a jövőben.”

Peking és a Vatikán között 1951 óta nincsenek diplomáciai kapcsolatok. Kínában mintegy 8-12 millió katolikus él, akiknek egy része a hivatalos kínai egyházhoz, másik része viszont a Rómát követő, jelenleg illegalitásban lévő egyházhoz hű.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.