Nagyvilág

Terjed a kolera Irakban

Eddig ugyan sikerült az ország három északi tartományában elszigetelni a térséget sújtó járványt, azonban immár Bagdadban is megbetegedett egy nő ebben a betegségben - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken Genfben.

A kolera gyomor- és bélrendszeri megbetegedés, amely jellemzően fertőzött ivóvízzel terjed és súlyos hasmenést – szélsőséges
esetekben végzetes kiszáradást – okozhat. Amióta a kór augusztus közepén felütötte a fejét az országban, 29 ezer embernél jelentkeztek hasmenéses tünetek, s 1500 esetben sikerült laboratóriumi vizsgálatokkal is igazolni a kórokozó jelenlétét.

A járvány eddig 10 ember halálát okozta: közülük kilencen Szuleimáníjában – az északi Szuleimáníja tartomány azonos nevű székhelyén – haltak meg. Ha a betegség valóban pusztítani kezd Bagdadban, az egészségügyi hatóságok szerint jóval több áldozatra lehet számítani. Mindenesetre a WHO szóvivője leszögezte: bár a kolera súlyos betegség, de le lehet küzdeni, ha megfelelő megelőző intézkedéseket hoznak, s ha tudatosítják a lakosság körében a higiénia és a sok víz fogyasztásának fontosságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik