Nagyvilág

Ausztriában csillapítják a Gyurcsány kavarta vihart

Nemcsak a bécsi kancellári hivatal, hanem több osztrák miniszter is azon fáradozott csütörtökön, hogy lecsillapítsa a kedélyeket Gyurcsány Ferencnek a Der Standardban közölt interjúja után. A magyar kormányfő a schengeni határellenőrzést, a Mol megvásárlását és a Rába habzását kérte számon nyugati szomszédainkon.

Az újság szerint a nyilatkozat megjelenése után az volt a jelszó Bécsben: csak nem olajat önteni a tűzre! A lap idézte Alfred Gusenbauer kancellárt, aki azt mondta, „meg fogjuk próbálni, hogy még intenzívebbé tegyük az amúgy is szoros és jó kapcsolatot Magyarországgal és Gyurcsány kormányfővel”.

A Der Standard csütörtöki számában megjelent interjúban a magyar miniszterelnök bírálta az osztrák kormányt a schengeni rendszer kiterjesztésével kapcsolatos magatartása miatt, kifogásolta az OMV osztrák olaj- és gázipari cég kísérletét a Mol megszerzésére, és szóba hozta a Rábát szennyező osztrák bőrgyárak ügyét is.

Határtérséget fognak őrizni

Az osztrák lap pénteken megjegyezte, hogy a schengeni csatlakozás dolgában a magyarokat ugyanaz háborítja fel, mint a cseheket, nevezetesen: Ausztria a határok kiterjesztése ellenére legalább 2008 őszéig fenn akarja tartani a hatósági jelenlétet a határok mentén.

Günther Platter belügyminiszter azonban nyugtatóan azt mondta a Der Standardnak, hogy „természetesen a schengeni rendszer kiterjesztésének napjától nem lesz több közvetlen határellenőrzés”, hanem – magyarázata szerint – már az elején átállnak a „határtérségkontrollra”.

A napilap megírta azt is, hogy Norbert Darabos védelmi miniszter – belügyi kollégájával egyetértésben – továbbra is ragaszkodik ahhoz a tervéhez, amely szerint legalább 2008 októberéig kiegészítő rendőri-biztonsági feladatok ellátására katonai egységek maradjanak a határtérségben. Mivel azonban a határvonal (Ausztrián) kívülre tolódik, újra kell szabni a hadsereg „segítségnyújtó bevetésének” jogi feltételeit, ezen dolgozik most egy szakértői csoport. A boszniai látogatáson tartózkodó védelmi miniszter közölte a lappal, hogy legkésőbb novemberre elkészül a koncepció, s azután „természetesen szeretnénk együttműködni a szomszédos országokkal”.

OMV-szövetség, Rába-habzás

A pénteki Der Standardban megszólalt a több mint harminc százalékban állami kézben lévő OMV osztrák konszern szóvivője is. (Gyurcsány Ferenc előző nap világossá tette: a magyar kormány nem kívánja, hogy a Mol az osztrák állam tulajdonába kerüljön.) Thomas Huemer védelmébe vette cégének a Mol átvételére irányuló kísérletét. Megismételte az OMV érvelését, miszerint Kelet-Európában tovább mélyül a konszolidációs folyamat, és ezekre a fejleményekre egy oszrák–magyar szövetség a megfelelő válasz, mert annak révén mindkét vállalat erősödhet.

A liberális újság egy külön, szentgotthárdi keltezésű tudósításában idézte Woki Zoltánt, a Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) környezetvédő szervezet képviselőjét, aki úgy nyilatkozott, hogy a Rába habzása ügyében végre kedvező jelzések érkeznek a határ túloldaláról: a szennyezésért felelős egyik bőrgyár, a feldbachi új szennyvízszűrőt próbált ki, amelyet a tervek szerint – a megfelelő engedélyeztetési eljárás lefolytatása és a gyártás megkezdése után – egy éven belül felszerelnek az üzemben, majd utána az ugyancsak szennyező jennesdorfi létesítményben is.

A szóvivő elmondta, hogy egyelőre nem terveznek további tiltakozásokat, megvárják, hogy betartják-e a határidőket az érintettek. Egyidejűleg közölte, hogy tevékenységük fő irányát most a rábakeresztúri (Heiligenkreuz) szemétégetőre fordítják, amelyet a BEGAS Ag. osztrák cég tervez felépíteni alig néhány száz méterre a határtól, Szentgotthárd közvetlen közelében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik