Nagyvilág

Megtámadnák Észak-Irakot a törökök

A török miniszterelnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Észak-Irakban katonai akciót hajtanak végre a török-iraki határvidéken állomásozó kurd szeparatisták ellen.

Annak ellenére, hogy a Törökországgal határos észak-iraki régió viszonylag békés, a kurd szeparatistákkal szembeni harcra minden lehetősége nyitva áll – idézte Erdogan török álamfő nyilatkozatát a The New York Times.

Egyetlen állam sem élhet folyamatosan a terrorizmus árnyékában – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy a törökök harcának a kurd szélsőségesek ellen ugyanolyan legitimációja van, mint az Egyesült Államok, Spanyolország, vagy Nagy-Britannia szélsőségesek elleni harcának.

Minden tőlünk telhetőt megtettünk az afganisztáni terror elleni harcban, most mi is ugyanazt a hozzáállást várjuk el az Egyesült Államok részéről – mondta az elnök.

A Kurd Munkáspárt 1980 óta tevékenykedik Törökországban és egy önálló kurd állam létrehozását szeretné elérni. Az észak-iraki határvidék mintegy 3500 fegyveresnek nyújt búvóhelyet, akik rajtaütéseket hajtanak végre török területeken. A török-kurd konfliktusban eddig több mint 30 ezer ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik