Külföld

Újra szabad a fátyol a török egyetemeken?

admin
admin

2007. 09. 19. 13:17

A tervezett alkotmányos reform keretében a török miniszterelnök feloldaná a muszlim nők számára a török egyetemeken bevezetett fátyolviselési tilalmat. A világi elit, élén a török hadsereggel, felháborodott a kijelentésen.

A felsőoktatáshoz való jogot nem lehet korlátozni arra hivatkozva, hogy egy lány mit visel – nyilatkozta a miniszterelnök a Financial Timesnak, hozzátéve, hogy Törökországgal ellentétben a nyugati társadalmakban nem jelent gondot az iskolai fátyolviselés, és a politikusoknak kötelességük ezt a problémát rendezni.

A miniszterelnöknek a fátyolviselés feloldására vonatkozó kijelentései nagy felháborodást okozhatnak a török világi elit köreiben, különösen a török szekuláris államberendezkedés felett őrködő hadsereg soraiban. Tayyip Erdogan pártja, az iszlámista gyökerű AKP idén júliusban nyert újabb ötéves mandátumot a török parlamenti választásokon. Az ország világi elitje már akkor attól tartott, hogy a kormánypárt növelni fogja a vallás szerepét az államban.

A széles társadalmi vita során kialakítandó új alkotmány egy demokratikus, szociális államberendezkedést védelemzni – jelentette ki a miniszterelnök. Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a fátyolviselés engedélyezése az állami felsőoktatásban egy lassú folyamat része, melynek végén minden török nőt arra kényszeríthetnek, hogy fedje be a fejét nyilvános helyeken.

A világi elit a török üzleti piacokhoz hasonlóan aggódva figyeli a fátyolviselési jog körül kibontakozó egye növekvő vitát. Tíz évvel ezelőtt a széles társadalmi támogatást élvező török hadsereg elűzte a túlságosan szélsőségesnek tartott iszlám kormányt.


vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.