Nagyvilág

Gyurcsány Washingtonba látogathat

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök idén év végén vagy jövő év elején esetleg Washingtonba látogathat - mondta szerdán az MTI-nek Somogyi Ferenc új washingtoni magyar nagykövet, aki átadta megbízólevelét George Bush elnöknek.

A Fehér Ház ovális irodájában kedden lezajlott ünnepélyes eseményen az elnök és a nagykövet közötti rövid beszélgetésen felmerült az a kérdés, hogy “célszerű lenne egy magasabb szintű látogatás”. “A sorban mi következünk, hiszen legutóbb Bush elnök járt Magyarországon” – mondta az MTI-nek a nagykövet. Somogyi Ferenc hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök esetleges útjáról még nincs megállapodás. Erről is, mint ahogy néhány egyéb kérdésről, csak érintőlegesen esett szó a megbízólevél átadásakor.


Szót váltottak arról, hogy az Egyesült Államok és Magyarország több területen együttműködik, például a NATO-n belül vagy gazdasági téren. Bush érdeklődött Magyarország helyzetéről és felidézte, hogy 2006 nyarán Budapestre látogatott az 1956-os magyar forradalom évfordulója alkalmából.


Somogyi Ferenc a magas szintű magyar látogatás előkészítésével kapcsolatban elmondta: az a tapasztalata, hogy egyre több a belpolitikai elfoglaltsága azoknak az amerikai személyeknek, akik egy ilyen látogatás programjában szóba jöhetnek, az elnökválasztás miatt “már alacsonyabb szinteken is hosszabb kifutással tudnak időpontokat adni”. Somogyi megítélése szerint a látogatásra “legkorábban valamikor ennek az évnek a vége felé vagy jövő év eleje környékén” kerülhet sor.


A nagykövet – aki 2004 novemberétől 2006 júniusáig a Gyurcsány-kormány külügyminisztere volt – augusztus végén érkezett ki posztjára, Simonyi Andrást váltotta. Kiérkezése után egy sajtótájékoztatóján kifejtette: az amerikai-magyar együttműködést kiemelkedő fontosságúnak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik