Nagyvilág

A Közel-Keleten vágna vissza Washingtonnak Irán

Irán kilátásba helyezte, hogy nagy hatótávolságú rakétákat lő ki közel-keleti amerikai célpontokra, válaszul az őt ért háborús fenyegetésre.

A Shahab-3 rakéta 1250 mérföld hatósugarú, és képes arra, hogy nagyszámú nyugati célpontot semmisítsen meg a Közel-Keleten – idézte az iráni Forradalmi Gárda főparancsnokának szavait keddi cikkében a Daily Telegraph című brit napilap.

Napjainkban az Egyesült Államok itt van körülöttünk, de ez nem jelenti azt, hogy körbezártak minket, inkább saját magukat zárták körbe – mondta Mohammed Hassan Koussechi, az iszlám köztársaság legfontosabb fegyveres erejének tábornoka. Olyan fegyvereink vannak, melyekkel 2000 kilométeres hatósugárban képesek vagyunk célpontok megsemmisítésére – tette hozzá a tábornok.


Közeli célpontok

Irán számára számos nyugati célpont kínálkozik, ilyen a tőle mindössze 105 mérföldre található Dubai, tele nyugati cégekkel és turistákkal. Irán fegyveres erői jelenleg is megszállás alatt tartják az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Abu Masa szigetét, mely 40 mérföldre található Dubaitól.

Irán számára potenciális célpontnak tekinthetők a Szaúd- Arábia keleti területein található olajmezők, vagy az amerikai erők központi parancsnoksága Katarban. Szakértők szerint Irán számára már csak egy év szükséges az atombomba előállításához.


Irak az elrettentő példa


Mohamed El Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője óvatosságra intett az Iránnal szembeni erőszakos fenyegetésekre reagálva – írja az IRNA hírügynökség. A nemzetközi közösség nem érte el azt a kritikus pontot, amikor erő alkalmazásáról lenne szükséges beszélni, és a Teheránnal folytatott jelenlegi együttműködés sem ad okot erre – jelentette ki El Baradei. Az erőszak alkalmazása egy olyan eszköz, melyet csak akkor lehet bevetni, ha minden más lehetőség sikertelennek bizonyul, de akkor is csak az ENSZ beleegyezésével – tette hozzá.


A NAÜ vezetője reményét fejezte ki, hogy a világ tanul Irak példájából, ahol mára drámai helyzet alakult ki, és ártatlan emberek halnak meg naponta. Irak példája mutatja, hogy vigyázni kell az erőszakkal való fenyegetéssel – mondta Baradei, hozzátéve, hogy az érintett felek nagyobb eredményeket érnének el Teheránnal kapcsolatban, ha tárgyalóasztalhoz ülnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik