Nagyvilág

Koszovó példa lehet a magyaroknak

A koszovói függetlenség nem, de a koszovói szerbek lakta területek esetleges autonómiája precedens értékű lehet a határon túli magyar közösségek számára - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi és határon túli bizottságának fideszes elnöke.

Bízunk abban, hogy az autonómia a balkáni rendezés során olyan precedenst jelenthet, ami a határon túli magyar közösségek számára is elősegítheti az autonómia célkitűzésének megvalósítását – mondta Németh Zsolt. A politikus azt követően nyilatkozott, hogy a bizottság zárt ülésen hallgatta meg Zsohár Istvánt, az Információs Hivatal főigazgatóját a koszovói helyzetről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az Ahtisaari-terv alapján kell döntenie Koszovóról. Ha nem születik BT-határozat, akkor a NATO-nak és az EU-nak közösen kell meghatározni a további lépéseket – fogalmazott Németh Zsolt. Szerbiával vízummentességi megállapodást kellene kötnie az Európai Uniónak, ez megkönnyítené a balkáni állam számára Koszovó elvesztését. Számos tagállam már kész arra, hogy megfizesse ezt az árat, ez azonban még nem általános álláspont – tette hozzá.

Göncz Kinga külügyminiszter legutóbb múlt héten hangsúlyozta: Magyarország mindent megtesz azért, hogy az EU vízummentességi megállapodást kössön Szerbiával. Az Európai Uniót, Oroszországot és az Egyesült Államokat tömörítő trojka tárgyalássorozata júliusban kezdődött Koszovó jövőjéről, a megbeszélések december 10-én fejeződnek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik