Nagyvilág

Hajtóvadászat olasz neonácik ellen

Országos razziát indítottak hétfőn Olaszországban neonáci mozgalmak ellen: 150 terrorelhárító ügynök 47 helyszínen ütött rajta a feltételezett szélsőségeseken.

Az akció célcsoportjai azok a mozgalmak, amelyek a 2006-os és 2007-es választások idején Varese, Como, Lecco és Milánó körzetében egyes községekben önálló jelölteket állítottak. A La Repubblica római hetilap online kiadása szerint az olasz állambiztonsági, terrorelhárító szolgálat (DIGOS) mintegy 150 ügynökének részvételével folyó razziát Észak-Olaszország mellett Emilia-Romagna és Lazio tartományokra, valamint Rómára is kiterjesztették.

A DIGOS akciójának középpontjában a Munkások Nemzetiszocialista Pártja (PNSL) áll, amely arra toborzott tagokat, hogy a rasszista, etnikai és vallási diszkriminációt propagálják. A rendőrségi közlemény hangsúlyozza: „A közel egy évig tartó nyomozás bebizonyította, hogy megpróbáltak legitimizálni egy olyan szervezetet, amely a náci eszméktől ihletetten politikai célokból hirdette a faji felsőbbrendűséget és diszkriminációt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik