Nagyvilág

A csapatkivonásért tüntettek Berlinben

Mintegy tízezer tüntető követelte szombaton Berlinben az Afganisztánban állomásozó német katonai kontingens kivonását.

A különböző baloldali és pacifista szervezetek által rendezett megmozdulás békésen zajlott. A parlamenti pártok közül csak a Baloldal pártjának néhány képviselője vett részt. Az ugyancsak ellenzéki Zöldek egyik tekintélyes képviselője ugyanakkor előzetes nyilatkozatban támogatta a tüntetést, sürgetve a német katonák Afganisztánból történő kivonását.

A megmozdulás több résztvevője az afganisztáni háborút a vietnami háborúhoz hasonlította, s azzal vádolta a politikusokat, hogy megtévesztik a lakosságot.

Ezzel szemben Angela Merkel kancellár szokásos szombati videóüzenetében ismét azt hangoztatta, hogy az afganisztáni szerepvállalásnak nincs alternatívája. Merkel szerint a nemzetközi békefenntartás nemcsak az afgán népet segíti, hanem nélkülözhetetlen Németország biztonsága szempontjából is. “Nem engedhetjük meg, hogy az ország ismét a terroristák kezére jusson” – jelentette ki a kancellár, utalva arra, hogy a stabilitás megteremtése érdekében a közép-keleti országban az újjáépítést és a jogállam megteremtését egyaránt segíteni kell.

Merkel üzenetében az Afganisztánban állomásozó Bundeswehr-kontingens mandátumának meghosszabbítása mellett emelt szót.

A Bundestag októberben szavaz a több mint háromezer katonából álló kontingens megbízatásának újabb egy évre történő meghosszabbításáról. A küszöbönálló szavazást az elmúlt hetekben a parlamentben éles vita előzte meg. A konzervatív-szociáldemokrata kormánykoalíció a mandátum meghosszabbítását sürgeti, míg az ellenzéki pártok megosztottak a kérdésben.

A korábbi megbízatás értelmében a Bundeswehr-kontingens csak északon teljesíthet szolgálatot, s nem vehet részt az ostromlottabb délen zajló hadműveletekben. A kormány ezen nem kíván változtatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik