Nagyvilág

Franciaország visszatérne a NATO-ba

Franciaország újabb kijelentéseket tett, amelyek szerint az állam 41 év után visszatérne a NATO katonai struktúrájába. Az észak-atlanti szervezet nyitottan fogadja a felvetést.

A The Washington Times egy Reuters jelentésre hivatkozva beszámol: mind a NATO, mind Franciaország nyitottágot mutat az ország visszatérésére a védelmi szervezet katonai struktúrájába.

Visszavonják de Gaulle döntését

Ez egy 41 évvel ezelőtt de Gaulle elnök által hozott döntés viszavonását jelenti, s nemcsak szimbolikus, de fontos gyakorlati következményei is lesznek, amennyiben a terv megvalósul.

A nyitás Nicolas Sarkozy elnök augusztusi külpolitikai beszédében már megtörtént, kedden pedig Hervé Morin francia védelmi miniszter jelentette ki, hogy eljött az idő Franciaország NATO-n belüli szerepének „tisztázására”. (Chirac elnöksége idején már megtörténtek az első lépések – szerk. megj.)

Minden Párizson múlik

A NATO szóvivője szerint, egyetértésben diplomáciai forrásokkal, a visszatérés Franciaország szuverén döntése, s Párizson múlik, mikor és hogyan dönt.

A Reuters tudósítása megjegyzi, hogy “„ehetséges, Franciaország garanciákat fog kérni a szövetségesektől – nemcsak az Egyesült Államoktól de olyan tagoktól is, mint Nagy-Britannia vagy Lengyelország –, hogy teljes mértékű visszatérése a NATO katonai struktúrájába nem sérti egy megfelelő EU-védelmi kapacitás kialakítását.”

Konkrét lépések azután várhatók, hogy jövő márciusra elkészül a Fehér Könyv a francia véderőről. Nyilvánosságra hozása egy hónappal előzi meg a 2008. áprilisban tartandó romániai NATO-csúcstalálkozót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik