Nagyvilág

Kórházban a lemondott japán kormányfő

Kórházba szállították csütörtökön Abe Sindzo volt japán kormányfőt, aki egy nappal korábban mondott le tisztségéről - jelentette a Kyodo japán hírügynökség meg nem nevezett kormányforrásokra hivatkozva.

A tokiói kormányfői hivatal egyelőre nem fűzött megjegyzést az értesülésről. Abe lemondása indoklásaként pártja júliusi szenátusi választási vereségét, valamint a közvélemény támogatásának hiányát említette.


Abe már vasárnap jelezte, hogy lemond, ha a parlament az afganisztáni misszió befejezése mellett dönt. Hétfői parlamenti beszédében viszont leszögezte, hogy a ránehezedő nyomás ellenére nem hajlandó távozni, mert folytatni akarja a gazdasági reformokat. Az ellenzék éppen arra készült, hogy a szerdai parlamenti ülésen tovább támadja a miniszterelnököt a témában. Abe azonban elébe vágott az újabb bírálatoknak.


Az 52 éves Abe azzal az ígérettel lépett hivatalba csaknem egy évvel ezelőtt, hogy nagyobb szerepet vív ki országának a globális biztonság területén, és gazdasági reformokat hajt végre a növekedés érdekében. A kabinet azonban a sorozatos pénzügyi botrányok, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) júliusi szenátusi veresége és az új mezőgazdasági miniszter szeptember elején történt lemondása után továbbra is ingatag maradt, annak ellenére, hogy Abe augusztus végén átszervezte a kormányt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik