Nagyvilág

Amerika már fontolgatja Irán megtámadását

Az Egyesült Államok Irán elleni katonai csapást készít elő - közölte a Fox News hírcsatorna a Bush-adminisztráció névtelenségbe burkolózó vezető tisztviselőire hivatkozva.

A Fehér Ház vezető beosztású tisztviselői egyre inkább a katonai akciót szorgalmazzák – fogalmazott a hírtévé.

A Fox News magyarázata szerint miután Németország a közelmúltban úgy döntött, hogy nem támogat semmilyen újabb büntetőintézkedést Teherán ellen, a Bush-kormánynak “nem marad más választása, mint előkészíteni a katonai támadás szóba jöhető forgatókönyveit az iszlám rezsim ellen”.

A kormánypártot támogató, konzervatív szellemiségű Fox News szerint Angela Merkel német kancellár kormányának döntése miatt a büntetőintézkedések folytatását célzó diplomácia értelmét vesztette.

A külügyminisztériumban politikai és katonai tisztségviselők, tömegpusztítófegyver-szakértők azt mondják Condoleezza Rice miniszternek, hogy a diplomáciai megközelítés kudarca miatt “a katonai lehetőség aktív előkészítésére” van szükség.

A Fox News a Bush-adminisztráció “magas beosztású tisztviselőjét” idézte, aki úgy tájékoztatott: az Irán elleni katonai akció a következő 8-10 hónapban lehetséges, végrehajtását valószínűleg az előválasztási küzdelem eldőlte utáni, de még jóval a 2008. novemberi választások előtti periódusra időzítik.

A televízió emlékeztetett: Bush elnök a múlt hónapban a “nukleáris holokauszt” rémével fenyegetett arra az esetre, ha nem fékezik meg Iránt, amelyet a terrorizmus első számú állami szponzorának nevezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik