Nagyvilág

Szuperbombát mutattak be az oroszok

Az orosz hadsereg kedden az állami televízióban bemutatta képek és katonai szakértők segítségével az új, 7 tonnás vákuumos bombát, amelynek az elhangzottak szerint négyszer akkora hatóereje van, mint a hasonló típusú amerikainak.

A vákuumos bomba olyan hagyományos fegyver, amely felrobbanásakor szénhidrogén-felhőt hoz létre. Ez egy másodperc törtrésze alatt elég, felgyújtja az atmoszférát, és nagy hőséget idéz elő. A technológia a vietnami háború idején született meg, akkoriban ezt a bombát a dzsungelek irtására szánták.

Alekszandr Ruskin tábornok, az orosz vezérkar képviselője a tv-adásban elmondta, hogy a kísérletek megerősítették: a bomba hatékonysága egy nukleáris töltetéhez hasonló. Ezért alkalmas arra, hogy biztosítsa Oroszország biztonságát, egyben a nemzetközi terrorizmus elleni harcot – mondta Ruskin. A televízió bemutatta, hogy a bomba darabokra zúzott egy négyemeletes, 30 méter hosszú házat. Az adásban azonban független szakértőt nem szólaltattak meg. A televízió azt hangsúlyozta, hogy hagyományos fegyverről van szó és Oroszország nem kezd új fegyverkezési hajszába.

Az orosz védelmi minisztérium kedden este nem nyilatkozott a bombáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik