Nagyvilág

Októberben elfogadhatják az EU-reformszerződést

Október 18-án a tagországok elfogadhatják az uniós reformszerződést az állam- és kormányfők lisszaboni informális találkozóján - mondta Francisco Henriques da Silva, Portugália budapesti nagykövete kedden az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának ülésén.

Tanulságos úton vagyunk túl július óta, és nem léphetünk vissza, az uniós alapszerződés elfogadására egy jól meghatározott időkeret áll rendelkezésre – mondta Francisco Henriques da Silva. Az unió soros elnökségét betöltő Portugália nagykövete hozzátette: negyven pont még mindig megoldásra vár a szerződésben, de ezek közül csak 2-3 olyan van, amelyet a szakértők nem, csak a politikusok tudnak megoldani.

A problémák között említette a diplomáciai vezető, hogy egyelőre nem lehet tudni, milyen hatásuk lesz a reformszerződés ügyére a lengyel előre hozott választásoknak, amelyet október 21-én tartanak.

Az Európai Uniót januárig elnöklő Portugália kedden felszólította a 27 tagországot, tegyenek meg minden szükséges erőfeszítést arra, hogy az unió intézményrendszerét korszerűsíteni hivatott új szerződés készítésének folyamata még ebben a félévben lezáruljon.

A reformszerződés tartalmáról ugyan a tagállamok vezetői júniusban megállapodtak, több részlet azonban még tisztázásra vár. Portugália pontos iránymutatást kapott a szerződés megszövegezéséhez, ami most szakértői szinten zajlik. A hét végén a tagországok külügyminiszterei áttekintik e munka állását, és a portugál remények szerint az októberi lisszaboni EU-csúcs előtt, vagy legkésőbb ott megszülethet a végleges szöveg.

Az egyik nyitva maradt kérdés éppen az Európai Parlament összetétele. Erről egyelőre csak annyit döntöttek el, hogy a jelenlegi 785 helyett az összlétszám nem haladhatja meg a 750-et, illetve a mostani 99 helyett legfeljebb 96 lehet a legnépesebb országküldöttség létszáma (a minimumküszöböt hat képviselőben húzták meg a legkisebb tagállamok számára). Az EP szeretne maga dönteni erről a kérdésről, így még az októberi EU-csúcs előtt várhatóan határozatot fogad el javaslatairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik