Nagyvilág

Lemondott az orosz kormány

Benyújtotta lemondását szerdán Mihail Fradkov orosz miniszterelnök, amit Vlagyimir Putyin államfő elfogadott – jelentették orosz hírügynökségek.

Az orosz kormányt 2004 márciusa óta vezető Fradkov azzal indokolta saját és kabinetje felmentésére irányuló kérését, hogy Oroszország jelentős politikai események elé néz, ő maga pedig teljes választási szabadságot kíván nyújtani az államfőnek, egyebek közt személyi kérdések megoldásához – írja a BBC.

Putyin megjegyezte, hogy országa parlamenti választások elé néz, jövő márciusban pedig elnökválasztást tartanak Oroszországban. Az államfő megbízta a jelenlegi kormány feladatainak gyakorlásával arra az időre, amíg az új kormányt kinevezik, s Mihail Fradkovot a Haza szolgálatáért érdemrend első fokozatával tüntette ki.


Medvegyev vagy Ivanov lesz az utód


Megfigyelők úgy vélik, hogy a kormány távozása Vlagyimir Putyin elnöknek a hatalom átadására vonatkozó tervéhez tartozik, amelynek része a december 2-án megválasztandó új parlament, az új kormány és az új elnök. Putyin ugyanis az alkotmány értelmében nem töltheti be tovább az elnöki tisztséget a tavaszi elnökválasztást követően.


Az orosz politológusok azonban a kormány lemondásáról szóló hírt értékelve arra is rámutattak: nem kétséges, hogy Vlagyimir Putyin fogja eldönteni az utódlás kérdését. A Vedomosztyi című újság közölt olyan értesülést, amely szerint a következő kormányfő Szergej Ivanov első miniszterelnök-helyettes lesz. A politológusok szerint azonban ugyanilyen eséllyel a hasonló pozícióban lévő Dmitrij Medvegyev is kerülhet a kormány élére.

Putyin a legnépszerűbb


A Putyin elnök utódát illető találgatások szerint elsősorban e két politikus az esélyes az elnöki tisztségre. Politológusok azonban szerdán arra is rámutattak, hogy e vonatkozásban semmire sem enged következtetni, ha valamelyikük most a következő kormány élére kerül. Vagyis nem világos, hogy a kormány élére kerülő politikus lehet-e nagyobb eséllyel a következő orosz államfő, vagy éppenséggel az, aki most nem lesz kormányfő.


Mihail Fradkov 2004 óta töltötte be a kormányfői tisztséget. A legutóbbi felmérés szerint Putyin tevékenységével a megkérdezettek 82 százaléka elégedett, s e listán a második helyen állt Fradkov 45 százalékkal, valójában nem volt sem nagyon ismert, sem népszerű, a kormány munkáját pedig 53 százalék minősítette nem eléggé hatékonynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik