Nagyvilág

Lemondott a japán kormányfő

Bejelentette lemondását az egy éve hivatalba lépett Abe Sindzo japán kormányfő szerdán Tokióban. A kormányfő valószínűleg hivatalban marad addig, amíg utódját meg nem választja az Liberális Demokrata Párt. Jó esélye van a posztra Aszo Tarónak, az LDP főtitkárának.

Abe – akinek kormánya kevesebb mint egy évvel ezelőtt lépett hivatalba – lemondása indoklásaként pártja júliusi szenátusi választási vereségére hivatkozott, valamint a közvélemény támogatásának hiányára. „Japánnak új vezetőre van szüksége a terrorizmus elleni küzdelemhez. Az embereknek egy olyan vezetőre van szükségük, akit támogathatnak, akiben megbízhatnak. Ma elhatároztam, hogy lemondok” – mondta.


Lemondott a japán kormányfő 1

Abe Sindzo


Az Egyesült Államok a múlt héten arra kérte Tokiót, hogy bővítse ki az afganisztáni terrorellenes misszióban vállalt szerepét. Japán az ottani nemzetközi koalíciós erők hadihajóinak biztosít üzemanyag-ellátást az Indiai-óceán térségében 2001 novembere óta. A miniszterelnök eleget akart tenni a kérésnek, keresztül akarta vinni a bővítést a parlamenten, amely azonban éppen ellenkező állásponton van, véget akar vetni japán szerepvállalásának. A júliusi félidős felsőházi választásokon aratott győzelme révén megerősödött ellenzéki Japán Demokrata Párt ugyanis ellenzi, hogy az ország „amerikai háborúkban” vegyen részt. Odzava Icsiro, a párt vezetője ragaszkodik ahhoz, hogy Japán kizárólag az ENSZ békefenntartó küldetéseiben vállaljon közreműködést.

Abe már vasárnap jelezte, hogy lemond, ha a parlament az afganisztáni misszió befejezése mellett dönt. Hétfői parlamenti beszédében viszont leszögezte, hogy a ránehezedő nyomás ellenére nem hajlandó távozni, mert folytatni akarja a gazdasági reformokat. Az ellenzék éppen arra készült, hogy a szerdai parlamenti ülésen tovább támadja a miniszterelnököt a témában. Abe azonban elébe vágott az újabb bírálatoknak.

„Az időzítés meghökkentő. Nagy meglepetés. Azt mondta (Abe), a terrorizmusellenes törvényről szóló szavazástól teszi függővé maradását, ezért nem értem, miért nem várta meg a szavazást” – mondta Hadzsi Koicsi, az NLI gazdasági kutatóintézet főmunkatársa.

Az 52 éves Abe azzal az ígérettel lépett hivatalba csaknem egy évvel ezelőtt, hogy nagyobb szerepet vív ki országának a globális biztonság területén, és gazdasági reformokat hajt végre a növekedés érdekében. A kabinet azonban a sorozatos pénzügyi botrányok, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) júliusi szenátusi veresége és az új mezőgazdasági miniszter szeptember elején történt lemondása után továbbra is ingatag maradt, annak ellenére, hogy Abe augusztus végén átszervezte a kormányt.

A kormányfő valószínűleg hivatalban marad addig, amíg utódját meg nem választja az LDP. Jó esélye van a posztra Aszo Tarónak, az LDP főtitkárának, akit Abéhoz hasonlóan héja politikusnak tartanak biztonsági kérdésekben, és közeli szövetségese neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik