Nagyvilág

Cunamiriadó van Indonéziában

Az Indiai-óceán egész térségére vonatkozó cunamiriadót rendelt el az Egyesült Államok szökőár-előrejelző központja, miután nagy erejű, a Richter-skála szerinti 7,9-es fokozatú földmozgás rázta meg szerdán a nyugat-indonéziai Szumátra szigetét.

Esetleges áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. A szökőárriadó Indonézián kívül Indiára, Srí Lankára, Thaiföldre és a Maldív-szigetekre terjed ki.

A rengés epicentruma csaknem 16 kilométer mélyen volt az Indiai-óceán alatt, a szumátrai Bengkulu tartománytól több mint száz kilométerre délnyugatra.

A földmozgást, amelynek következtében szemtanúk szerint Padangban, Nyugat-Szumátra központjában összeomlott több épület, s a fővárosban, Jakartában is kilengtek a magas épületek, Szingapúrban, Malajziában és Thaiföldön is érezni lehetett.

A földmozgás után a malajziai hatóságok is figyelmeztetést adtak ki, eltanácsolva mindenkit attól, hogy a délkelet-ázsiai ország északnyugati tengerpartjain tartózkodjon. Külön szökőárriadót rendelt el Srí Lanka is, és India az országhoz tartozó Andamán- és Nikobár-szigetekre vonatkozóan.

Szakértők úgy becsülték, a közép-európai idő szerint 13 óra után bekövetkezett rengés kiváltotta hullámok három órán belül érhetik el Srí Lankát és Indiát.

2004. december 26-án egy Szumátrától keletre bekövetkezett, rendkívül erős, a Richter-skálán mért 9-es fokozatú tengerrengés előidézte szökőár mintegy 168 ezer emberéletet követelt csak az indonéziai Észak-Szumátrán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik