Nagyvilág

Bush rábólintott a csapatcsökkentésre

Az amerikai elnök 2008 közepéig 30 ezer fős iraki csapatcsökkentést tervez, elfogadva az iraki amerikai haderő főparancsnokának erre vonatkozó javaslatát - közölték névtelenséget kérő washingtoni kormányzati források kedden.

Bush feltehetően csütörtökön intéz televíziós beszédet az ország népéhez arról, hogy miképpen képzeli el az Egyesült Államok jövőbeni Irak-politikáját. A még nem véglegesített elnöki beszéd tervezetét ismerő névtelen tisztviselők hozzátették: az elnök a nyárig előirányzott, illetve az azt követő létszámcsökkentéshez az iraki biztonsági helyzet javulását szabja feltételül.

Petraeus tábornok – aki Ryan Crocker bagdadi amerikai nagykövettel közösen hétfőn a képviselőház, kedden a szenátus bizottsági ülésein ismertette iraki helyzetjelentését – kifejtette: a Bush elnök által januárban meghirdetett csapaterősítési politika “nagy vonalakban” elérte katonai céljait, és mintegy 30 ezer fős létszámcsökkentés lehetséges 2008 közepéig anélkül, hogy fel kellene adni az eddig elért biztonsági eredményeket.

A Bush által tervezett, csütörtökön bejelentendő csökkentés értelmében 2008 augusztusára mintegy 130 ezer főre, nagyjából a csapaterősítési “hullám” előtti szintre csökkenne az amerikai csapatok nagysága. Az elnök megértését fogja kifejezni azzal kapcsolatban, hogy az amerikai nép végre otthon akarja tudni katonáit. Petraeus tábornok és Crocker nagykövet jelentése után azonban úgy dönt: az Egyesült Államok csökkentett haderővel, de jelen marad az arab országban.

Bush azt a – Petraeus-jelentésben szereplő – álláspontot is magáévá teszi, hogy a további, a 130 ezer főn túli csapatcsökkentés üteméről és mértékéről csak később lehet dönteni. (Ezzel lényegében továbbra is elutasítja azt a demokrata kezdeményezést, hogy már most konkrét kivonulási menetrendet kellene kijelölni.)

Miközben a demokrata párti ellenzék és több vezető republikánus szenátor is a háborús politika kudarcáról beszél, a közvélemény többsége bukást emleget, Tony Snow fehér házi szóvivő kedden úgy fogalmazott: a bagdadi jelentés a “siker felé mutató elemeket” tartalmaz.

A demokrata párti politikusok úgy számítottak, hogy a republikánus honatyák jelentős hányada – a háború népszerűtlenségét tükröző közvélemény-kutatások fényében és tekintettel a közelgő választásokra – mostanra szembefordul az elnök háborús politikájával. Számításuk azonban nem vált be. A keddi szenátusi meghallgatáson kiderült, hogy bár a háború republikánus támogatottsága mind bizonytalanabb, a kormánypárti kisebbség nagy része nem hajlandó megszavazni egy jövő tavaszi csapatkivonást elrendelő törvényt. Ha tehát a demokraták ragaszkodnak a kivonulási menetrendhez, továbbra sem lesznek képesek elfogadtatni egy háborút ellenző állásfoglalást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik