Nagyvilág

Putyin: rakétapajzs-ügyben lehet még kompromisszum

Vlagyimir Putyin hétfőn meggyőződését fejezte ki, hogy még nem merítették ki egy kompromisszum lehetőségeit a Közép-Európába telepíteni tervezett amerikai rakétapajzs ügyében.

Az orosz elnök erről az Egyesült Arab Emírségekben tett egynapos látogatásán, az emírségek államfőjével, Kalifa ben Szaid sejkkel folytatott megbeszélése után beszélt. A rakétapajzs ügyében kirobbant (orosz–amerikai) vitára célozva Putyin hangsúlyozta: „nézeteltérések mindig is voltak és lesznek. Az a fontos, hogy senki ne folyamodjon kardcsörtetéshez, és az ügy ne fajuljon a szembenállásig. Arról van szó, hogy keresni kell a kompromisszumot, és meg kell állapodni” – fűzte hozzá.

Putyin személyében első ízben látogatott orosz államfő az Egyesült Arab Emírségekbe annak 1971-es létrehozása óta. Abu-dzabi tárgyalásain az egyik fő hangsúly a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére esett. A felek számos megállapodást írtak alá, köztük az egykori Szovjetunió által az emírségektől felvett félmilliárd dolláros hitel visszafizetéséről, a két ország külügyminisztériumai közötti konzultációkról, a légi forgalomról, pénzügyi elszámolásokról és a bűnözés elleni küzdelemben való együttműködésről.

A tárgyalások előtt orosz részről jelezték, hogy az emírségek orosz légvédelmi eszközök beszerzése iránt is érdeklődnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik