Külföld

Merkel is egyetért a „bölcsek tanácsának” felállításával

admin
admin

2007. 09. 10. 14:17

Támogatásáról biztosította a német kancellár hétfőn a francia elnöknek azt a javaslatát, hogy tekintélyes európai politikusok részvételével hozzanak létre úgynevezett „bölcsek tanácsát", amely a kontinens jövőbeni kilátásaival foglalkozna, és javaslatokat tenne az Európai Unió legmegfelelőbb struktúrájára.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy erről a Berlin közelében fekvő Meseberg kastélyban tartott tanácskozáson állapodott meg, amely kettejük harmadik találkozója volt Sarkozy hivatalba lépése óta. A délelőtti megbeszélésen egyetértettek az Afganisztán biztonságát és újjáépítését célzó közös lépések szükségességében, továbbá a nemzetközi hitelválság kapcsán a pénzpiacok nagyobb átláthatóságát sürgették.

A találkozót követő, közös sajtóértekezleten Merkel kancellár hangsúlyozta: egyetért a francia elnöknek azzal a javaslatával, hogy az említett “bölcsek tanácsa” mintegy két éven belül javaslatokat dolgozzon ki az EU felépítésére, illetve az unió előtt álló feladatok megoldására. Mind a német kancellár, mind a francia elnök utalt arra, hogy a szóban forgó testület összetételéről még nincs megállapodás. Egyetértettek abban, hogy előnyösebb lenne, ha a tanács nem aktív, hanem a napi politikától bizonyos távolságot tartó, tekintélyes politikusokból állna. Merkel szavai szerint a soros portugál elnökséget már tájékoztatták erről a szándékról. Sarkozy utalt arra, hogy tíz-tizenkét fős testületet tartana a legmegfelelőbbnek.

Kérdésre válaszolva a francia elnök megerősítette, hogy ellenzi Törökország európai uniós csatlakozását, ezért csak a társulást célzó tárgyalási fejezetek megnyitását pártolja. Erről tájékoztatta Erdogan török miniszterelnököt.

A sajtóértekezleten mindketten közös európai energiapolitikát sürgettek, ugyanakkor a francia elnök egyértelművé tette, hogy Franciaország határozottan az atomenergia mellett van. Szavai szerint szükség van ugyan a megújítható energiaforrásokra, ezek azokban hosszabb távon sem helyettesíthetik a nukleáris energiát. Merkel kancellár ezzel kapcsolatban nem foglalt állást, de ismert, hogy Németországban vita van az atomerőművek későbbi bezárásáról, amit a jelenlegi koalíciós megállapodás is magában foglal.

A nemzetközi kérdések sorában délelőtt Afganisztán került napirendre. Merkel szavai szerint a biztonság erősítése és az újjáépítés gyorsítása érdekében közös lépésekben állapodtak meg. Ezek sorában az afgán biztonsági erők közös képzését említette.

A délutáni találkozón a német kancellár és francia vendége további nemzetközi kérdésekről, így elsősorban a Közel-Keletről és Koszovóról folytat megbeszéléseket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.