Nagyvilág

Irán: bomba vagy bombázás

Az Iráni Iszlám Köztársaság első elnöke meg van győződve arról, hogy az Egyesült Államok katonai csapást hajt végre Irán ellen.

A párizsi száműzetésben élő Abul-Haszan Baniszadr a Profil című osztrák hírmagazin hétfői számában megjelenő interjújában, amelyből már a hét végén nyilvánosságra hoztak részleteket, közölte: tudomása szerint az amerikaiak aprólékosan kidolgozták a légi támadás összes mozzanatát. “Az amerikai hadsereg készen áll… Az Irán elleni háború teljességgel valószerű” – mondta.


Úgy vélekedett, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök szintén a kemény vonal mellett határozta el magát, ha más eszközökkel nem lehet Teheránt eltéríteni attól a szándékától, hogy atomfegyvert fejlesszen ki. Sarkozy szemmel láthatóan az amerikai álláspont felé hajlik, amikor a kérdés úgy vetődik fel: bomba vagy bombázás – magyarázta a volt iráni elnök.


Szerinte téves számításon alapul az a remény, hogy katonai fenyegetéssel meg lehet gyengíteni a mollák uralmát.
Ellenkezőleg, ez csak erősíti a helyzetüket – húzta alá. – Iránon belül nagy az elégedetlenség. A Nyugat fenyegető magatartása azonban éppen az ellenkező hatást éri el, és kihúzza a talajt az ellenzéki mozgalmak lába alól. Az emberek azt kérdezik maguktól: hogyan lehetséges az ellenállás, amikor a haza veszélyben van?


Baniszadr volt az iszlám forradalom és a sah elűzése után létrejött iráni köztársaság első elnöke. Rövidesen azonban kegyvesztetté vált, és Khomeini ajatollah utasítására 1981-ben leváltották. Az őrizetbe vétel elől külföldre menekült, a 80-as években több merényletet kíséreltek meg ellene Párizsban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik