Nagyvilág

Bush és Merkel tudta

Az amerikai elnök és a német kancellár is tudott az elmúlt héten leleplezett németországi merényletkísérletekről - írja legfrissebb számában a Der Spiegel.

A hamburgi hírmagazin szerint George Bush és Angela Merkel a júniusban Heiligendammban tartott G-8 csúcson egyeztetett a hírszerző szervek együttműködéséről és a tervezett merényletekkel kapcsolatos, közös nyomozás pillanatnyi állásáról. Berlinben közös munkacsoportot állítottak fel, amely a német biztonsági szervek és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) képviselőiből állt.


“Az együttműködés olyan szoros volt, mint még soha” – nyilatkozta a Der Spiegelnek Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter.
A Németországban a hét elején letartóztatott, terrorista tevékenységgel gyanúsított személyek elsősorban amerikai katonai és polgári célpontok ellen terveztek támadásokat. Korábbi értesülések szerint a merényletkísérletekről az amerikai hatóságok már egy évvel ezelőtt tudomást szereztek annak nyomán, hogy “gyanús” e-mailek birtokába jutottak, amelyeket egy pakisztáni terrorista kiképző táborból küldtek.


Áttértek


A letartóztatott három személy – köztük az iszlám vallásra áttért két német állampolgár, valamint egy török nemzetiségű férfi – tavaly ebben a pakisztáni táborban kapott kiképzést. Az amerikai szervek német kollégáikat arról is tájékoztatták, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló, radikális iszlám Dzsihád Unió elnevezésű szervezet áll a Németországban tervezett merényletek hátterében.


Mindezt megerősítette a hamburgi hetilap, beszámolva arról, hogy az amerikai és a német biztonsági szervek több hónapon keresztül közös nyomozást végeztek. Az akció fedőneve – a germán mitológia egyik királyáról elnevezve – “Alberich-hadművelet” volt.


A Der Spiegel német hírszerző forrásokra hivatkozva beszámolt arról is, hogy a biztonsági szervek szinte az utolsó pillanatban csaptak le a gyanúsítottakra. Az idézett források szerint a merényletek végrehajtásával megbízott három személy – akiknek nevét és fényképét a napokban több német újság közölte – Pakisztánból utasítást kapott arra, hogy az akciót tizennégy napon belül kezdje meg. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) lehallgatott egy telefonbeszélgetést, amely szerint a lehetséges célpontok között repülőterek és éjszakai klubok szerepeltek, s a merényleteket értesülés szerint autókba rejtett pokolgépekkel hajtották volna végre.


Wolfgang Scha:uble belügyminiszter vasárnap a terrorizmus elleni harcban való közreműködésre szólította fel a németországi iszlám szervezeteket. A Welt am Sonntagnak nyilatkozva a miniszter kötelességüknek nevezte, hogy tájékoztassák a hatóságokat, ha információik szerint radikális iszlám elemek bűncselekményeket terveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik