Nagyvilág

Végső búcsút vettek Pavarottitól

Tapssal kísérték utolsó útjára Luciano Pavarotti olasz tenort a modenai utcákon a szombati, az énekes szülővárosának katedrálisában megtartott gyászszertartás után: a 71 éves művész koporsóját Modena főterétől a Corso Canalchiarón egészen a Piazza San Francescóig vitték a gyászolók kíséretében, a helyiek sűrű sorfala között.

Utolsó modenai útja után Pavarottit a családi kriptában temetik el a Montale Rangone temetőben, Modena közelében szűk körben.

A levegőben eközben az olasz légierő műrepülői (Frecce Tricolori) mutattak be gyakorlatokat, az itáliai trikolórt festve az égre a gyászmisét követően.

Csaknem ötvenezer modenai kísérte figyelemmel a város szülöttjének szombati gyászszertartását hatalmas kivetítőkön keresztül, míg a modenai katedrálisból – ahova csak valamivel több mint 700 meghívott juthatott be – több tv-csatorna is egyenes közvetítést adott. Modenában háromnapos gyászt hirdettek a csütörtök hajnalban elhunyt Pavarotti emlékére, s ravatalát – csütörtök estétől szombat délig – csaknem százezren keresték fel, hogy leróják tiszteletüket.


Végső búcsút vettek Pavarottitól 1

Pavarotti gyászmenete Modenában (mti.hu)



A Benito Cocchi modenai érsek által tartott gyászszertartáson ott volt többek között Romano Prodi olasz kormányfő – aki búcsúbeszédében egész Itália nevében adózott Pavarotti géniuszának, az egész ország büszkeségének -, Francesco Rutelli kultuszminiszter, Ján Figel, az Európai Bizottság oktatási és kulturális biztosa, Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, Bono, az U2 együttes szólistája, akárcsak Zucchero, Tony Renis, Caterina Caselli, Jovanotti, Franco Zeffirelli, Gianni Morandi, Carla Fracci, Milly Carlucci.

Az utolsó búcsú zenei részében Raina Kabaiwanska bolgár szoprán (Verdi: Otelló – Ave Maria), Andrea Bocceli olasz énekes (Mozart: Ave verum corpus), és Andrea Griminelli fuvolaművész (Glück: Orfeusz és Euridiké – Boldog lelkek tánca) vállalt szerepet, továbbá az a Rossini kórus ( Cherubini: Requiem), amelyben egykor pályafutását kezdte a világhírű olasz tenor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik