Nagyvilág

Megváltoztatták az RMDSZ-listát

Frunda György és Sógor Csaba szenátor került a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új európai parlamenti választási listájának élére, Nagy Zsolt eddigi listavezető helyett. Ő maga lépett vissza a jelöltségtől.

A szövetség Állandó Tanácsa (ÁT) pénteki marosvásárhelyi ülésén módosította a korábbi névsort, tudomásul véve, hogy nem sikerült megegyezésre jutni közös lista létrehozásáról a Tőkés Lászlót támogató szervezetekkel.

Az új lista 3., 4. és 5. helyét Winkler Gyula informatikai miniszter, Bíró Rozália nagyváradi alpolgármester, illetve Korodi Attila környezetvédelmi miniszter foglalja el. A listát az RMDSZ legfőbb döntéshozó szerve, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hivatott elfogadni szombati marosvásárhelyi ülésén.

Nagy Zsolt visszalépett

Az eddigi listavezető Nagy Zsolt volt. A korábbi informatikai és távközlési miniszter maga jelentette be visszalépését. Nagy Zsolt ellen büntetőjogi vizsgálat folyik, korábban Traian Basescu államfő emiatt függesztette fel miniszteri tisztségéből, de mivel az eljárást nem zárták még le, véglegesen le kellett köszönnie. Az RMDSZ ártatlannak tartja őt, politikai meghurcolásnak tekinti az ügyet.

Ami a Tőkés László és az általa elnökölt Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vonalához közel álló RMDSZ-es szenátort, Sógor Csabát illeti, ő a korábbi listán csak a 4. helyen állt. Mivel az RMDSZ-nek legfeljebb csak két vagy három személyt lenne esélye bejuttatni az Európai Parlamentbe, a mostani módosítással Sógor Csaba befutó helyre került a 2. második helyre lépve.

Tőkést esélytelennek tartják

Az ÁT pénteken kiadott közleményében sajnálattal vette tudomásul, hogy Tőkés László visszautasította a közös listán való indulásra tett javaslatot, és független jelöltként kíván részt venni a választásokon.

Az RMDSZ szerint egy független jelöltnek nincs esélye eljutni Brüsszelbe, de indulásával kockára teheti a romániai magyarság brüsszeli képviseletét.

“Meggyőződésünk, hogy ezt a veszélyt el lehet hárítani, és az európai parlamenti jelenlétet biztosítani lehet egy olyan RMDSZ-listával és programmal, amely egész közösségünk számára garanciát jelent a hatékony brüsszeli képviseletre, akár az autonómia ügyéről, akár a régiófejlesztésről, akár a Székelyföldnek vagy más hátrányos helyzetben tartott régióknak nyújtott támogatásról legyen szó” – áll a közleményben, amelyben az ÁT továbbra is a teljes összefogást szorgalmazza a romániai magyarságon belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik