Nagyvilág

Együtt fog pecázni Bush és Putyin

Elsősorban az amerikai rakétapajzs egyes elemeinek Közép-Európába telepítésére vonatkozó amerikai tervről tanácskozott pénteken Sydney-ben George Bush és Vlagyimir Putyin, de közös programot is terveznek.

A két államfő az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) hétvégi csúcstalálkozója alkalmából tartózkodik az ausztrál nagyvárosban. Bush „szívélyesnek és építő jellegűnek” értékelte a pénteki egyórás megbeszélést, amelyen a két magas rangú politikus közös programot is tervezett: elhatározták, hogy elmennek együtt horgászni Szibériába.

Putyin újságíróknak megerősítette, hogy a két ország szakértői hamarosan megtekintik Azerbajdzsánban a gabalai radarállomást, amelynek közös orosz–amerikai használatát javasolja Moszkva a rakétapajzs európai telepítése helyett.

Bush korábban tévékamerák előtti nyilvános beszélgetést folytatott dél-koreai kollégájával, Ro Mu Hjonnal, főleg az észak-koreai atomfegyverprogram miatt kialakult nemzetközi válságról. Bush ezen bejelentette: az Egyesült Államok hajlandó megfontolni egy szabályos békeszerződés megkötését Észak-Koreával abban az esetben, ha az ázsiai ország felhagy atomfegyverprogramjával. Mint mondta, egy végleges szerződésre gondol, amely felváltaná az 1950–53 közötti koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodást.

Abban egyetértettek, hogy történt előrelépés a kérdésben, de utána olyan párbeszéd alakult ki közöttük, amely szokatlan a szépítő és körmönfont megfogalmazások jellemezte diplomáciában. Ro Mu Hjon kérte Busht: fejtse ki egyértelműbben, mire gondol a koreai háború hivatalos lezárását illetően. Mindkettőjük hangneme higgadt volt, de Bush így válaszolt: „Nem tudom egyértelműbben mondani, elnök úr. Várjuk a napot, amikor véget érhet a koreai háború. Ez akkor fog elkövetkezni, amikor Kim Dzsong Il (észak-koreai vezető) ellenőrizhetően megsemmisíti atomfegyvereit, és felszámolja fegyverprogramját.”

Gazdasági vezetők előtt a találkozót megelőzően mondott beszédében Bush kijelentette, hogy a világ szeme Pekingen lesz a jövő nyári olimpiai játékok idején, és ezzel kapcsolatban biztatta a kínai vezetőket, hogy már addig is adjanak több szabadságot az embereknek. Az amerikai elnök előző nap fogadta el kínai kollégája, Hu Csin-tao (Hu Jintao) meghívását az olimpiára.

Kína mindig elutasítja az egyes országok belügyeibe való beavatkozást, de ezúttal üdvözölte, hogy nemzetközi erőfeszítések történnek a mianmari helyzet megoldására, hozzátéve, hogy – mint a kínai külügyminisztérium szóvivője fogalmazott – azoknak „konstruktív módon és a kölcsönös tisztelet alapján kell történniük”.

Közben Sydney-ben dulakodás volt tüntetők és rohamrendőrök között egy olyan szálloda előtt, amelyben a csúcsértekezleten részt vevő chilei, tajvani és vietnami küldöttségek szállnak meg. Ennek előzménye, hogy mintegy ezer tüntető összegyűlt egy parkban, majd egy hirtelen felhőszakadás hatására a tömeg elkezdett rohanni egy rendőrkordon felé, valószínűleg menedéket keresve az eső elől, de a rendőrök nem engedték át őket a sorfalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik