Nagyvilág

Hamis adatokra hivatkozik Bush?

Az amerikai kormány számos szakértője megkérdőjelezi az Egyesült Államok hadseregének azon állítását, amely szerint az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent az iraki erőszakos cselekmények száma. Bush éppen az erőszak visszaszorításában mutatkozó pozitív tendenciára hivatkozott, amikor csapatkivonást helyezett kilátásba.

Jövő hétfői kongresszusi jelentésében David Patreaus, az amerikai erők iraki főparancsnoka információk szerint arról fog beszámolni, hogy a vallási alapon történt összecsapások mintegy 75 százalékkal csökkentek, ami összecseng a bagdadi amerikai erők beszámolójával, mely szerint augusztusban a heti összecsapásokat sikerült átlag 960-ra korlátozni a júniusi heti 1700-hoz képest.


Számháború

A kormányzati statisztikák egészét tekintve ugyanakkor úgy tűnik, hogy az amerikai hadsereg önkényesen választ ki pozitív tendenciákat, melyek sokszor kuszák és egymásnak ellentmondóak – írja csütörtöki számában a Washington Post című amerikai napilap. Fogalmazzunk úgy, hogy számos különböző forrás áll a kormány rendelkezésére, és ezek sok esetben ellentétes információkat közölnek – mondta David Walker, az Amerikai Állami Számvevőszék elnöke a Kongresszuban.

A Bush-adminisztráció láthatóan nem adta fel, hogy a politikai rekonszolidációra irányuló tendenciákra irányítsa a figyelmet, és várhatóan ezt fogja kiemelni a napokban az amerikai erők iraki főparancsnoka és Irak amerikai nagykövete által közösen összeállított jelentés is – írja az amerikai lap. A Petraeus-jelentés minden bizonnyal hangsúlyozza majd, hogy a múlt hónapban sikerült a szunnita, síita és kurd vezetőkkel egy olyan együttműködésről megállapodni, mely az amerikai Kongresszus által előirányzott törvénykezések megvalósítására vonatkozik.


Kritikus adatok

A bagdadi erők amerikai parancsnokai szerint az Irakról szerdán nyilvánosságra hozott negatív kongresszusi jelentés a CIA által használt mérési módszereket használja, melyek átlagértékkel számolnak olyan kategóriákban, mint vallási, bűnözési összecsapások, illetve az Irakban állomásozó csapatokon történő rajtaütésszerű támadások – írja a Washington Post. Elemzők megállapították, hogy a korábbi évekkel ellentétben a kategóriákon belüli trendek különböző irányba mutatnak, ami megnehezíti az egységes következtetések levonását.

A számadatok kétes feldolgozását már a Iraq Study Group által által 2006 decemberében közzétett elemzés is kifogásolja, amikor az erőszakos cselekmények tekintetében történt „jelentős alultájékoztatásról” számol be. Az iraki nemzetközi megfigyelőcsoport szerint figyelembe kell venni, hogy egy iraki meggyilkolása nem minden esetben tekinthető támadásnak.

Albright: Bush ismerje el a kudarcot

Ha nem tudjuk beazonosítnia egy vallási összecsapás eredetét, annak nincs helye az adatbázisban. Az Iraq Study Group összegzése szerint „nagyon nehéz helyes politikai döntéseket hozni, ha az információt szisztematikusan úgy gyűjtik, hogy az bizonyos politikai céloknak megfelelő legyen.”


A Washington Post számára írt csütörtöki cikkében Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter erősen bírálta az iraki fejleményeket és megkérdőjelezte az eddig elért eredményeket. Csapatainkat arra kérik, hogy olyan problémák megoldásának érdekében kockáztassák életüket, melyeket civil vezetőink okoztak Irakban – írja. George Bushnak be kellene ismernie, hogy az invázió ellenes vélemények helyesek voltak, ennek beismerése lenne az első lépés, mely komoly diplomáciai előrelépéshez és nemzetközi összefogáshoz vezethetne – véli Albright.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik