Külföld

Fokozott biztonsági intézkedések Németországban

admin
admin

2007. 09. 06. 11:11

Németország-szerte megerősítették a biztonsági intézkedéseket csütörtökön, egy nappal azután, hogy a hatóságok tájékoztatták a közvéleményt az elsősorban amerikai katonai és polgári létesítmények ellen tervezett merényletkísérletekről.

A német szövetségi főügyész és a Szövetségi Bűnügyi Hivatal elnöke szerdán bejelentette, hogy az eddigi legfenyegetőbb merényletkísérleteket leplezték le, amelyek előkészítésén több hónapja dolgozott a Dzsihád Unió elnevezésű, iszlám radikális szervezet németországi sejtje. A hatóságok megerősítették, hogy a terv egyértelműen iszlám indíttatású volt, azt mindenekelőtt az Egyesült Államokkal szembeni gyűlölet motiválta.


Újabb 9/11 lett volna


A német szövetségi és tartományi bűnüldöző szervek szinte az első pillanattól nyomon voltak, a feltételezett terroristák minden lépését ellenőrizték, s végül kedden csaptak le rájuk. Ezt megelőzően több, a gyanúsítottak által használt épületet átkutattak, ahol nagy mennyiségű robbanóanyagot, robbanószerek előállításához szükséges vegyi anyagokat és gyújtószerkezetet találtak. Mindebből szakértők arra következtettek, hogy a feltételezett terroristák a madridi és a londoni terrortámadásoknál is erősebb robbantásokat hajthattak volna végre, s ebben az esetben a halálos áldozatok száma is jóval magasabb lehetett volna.


Az akció során két, az iszlám vallásra áttért német és egy török állampolgárt letartóztattak. A belügyminisztérium csütörtöki közlése szerint további legalább tíz gyanúsított után folyik a nyomozás, többségük Németországban tartózkodik.


Ellenőrzött számítógépek

Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schäuble belügyminiszter fokozott éberségre szólított fel, hangoztatva, hogy Németország a nemzetközi terrorizmus egyik legfőbb célpontja. A belügyminiszter megerősítette az általa korábban is sürgetett, sokat vitatott biztonsági intézkedések bevezetésének szükségességét, különös tekintettel az otthoni számítógépek titokban, interneten keresztül történő átkutatására, ellenőrzésére.


A belügyminiszter tartományi kollégáit péntekre a kérdéssel kapcsolatos rendkívüli tanácskozásra hívta össze.


Egyre több a muszlim


A leleplezett merényletkísérletek nyomán felerősödtek a németországi radikális iszlám csoportok fokozottabb ellenőrzését sürgető hangok. Az országban mintegy 300-400, potenciálisan veszélyesnek tartott muzulmánt tartanak nyilván.


A hatóságok csütörtökön meglehetős aggodalommal szóltak arról a tényről, hogy tavaly jelentősen megnövekedett az iszlám vallásra áttért német állampolgárok száma. Míg 2005-ben ezren döntöttek arról, hogy az iszlám vallást választják, tavaly ez a szám már négyezerre emelkedett, amit szakértők az iszlámmal szemben rohamosan növekvő rokonszenvvel magyarázták. Nem hivatalos adatok szerint az iszlámra áttért németek száma jelenleg megközelíti a húszezret.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.