Külföld

Eldől a Tőkés-RMDSZ együttműködés

admin
admin

2007. 09. 06. 07:48

Bizakodó és szkeptikus hangok egyaránt hallhatók Markó Béla és Tőkés László csütörtöki kolozsvári találkozása előtt, amelyen eldől: indul-e a püspök-politikus az RMDSZ listáján az európai parlamenti választásokon, vagy független jelöltként vág neki a megmérettetésnek.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke délben ül ismét közös asztalhoz. Az RMDSZ és a Tőkést támogató szervezetek között egy hónapja zajló, négyfordulós tárgyalási sorozat során meghatározták a hosszú távú együttműködés alapjait, az európai parlamenti választási listáról azonban nem sikerült közös álláspontra jutni.

A bukaresti Új Magyar Szó csütörtöki számában azt írja: ha mégis sikerül kiegyezniük, talán minden eddiginél magasabb szavazói részvételre lehet számítani november 25-én az erdélyi magyarság részéről, ami akár három képviselőt is jelenthet az EP-ben. Tőkés egyéni indulása ellenben azt veszélyeztetné – olvasható a lapban, hogy sem az RMDSZ jelöltje, sem a püspök nem jut be Brüsszelbe.


Racionális döntés lenne?

“Bízom abban, hogy Tőkés László racionális döntést hoz, és elfogadja az RMDSZ-listát” – mondta a lapnak Kelemen Hunor, aki az elmúlt hetekben az RMDSZ tárgyalódelegációját vezette. Úgy vélte: azoknak, akik a megegyezés ellen szurkolnak, semmi sem drága, még az sem, hogy a romániai magyarságnak ne legyen képviselete Európában.

Az erdélyi Krónika szerint ugyanakkor minimálisra csökkent az esélye annak, hogy a kolozsvári találkozón megállapodás szülessen a közös választási szereplésről. Az EMNT elnöke számára korábban 140 ezer támogatói aláírást összegyűjtő hat szervezet vezetője ugyanis leszögezte: az eddigi tárgyalássorozat nem győzte meg őket arról, hogy a szövetség hajlandó az erdélyi magyar politikai és közéletben általuk szorgalmazott rendszerváltásra, emiatt határozottan ellenzik, hogy a püspök felkerüljön az RMDSZ jelöltlistájára.


Ellenző hangok

Fodor Imre, a Tőkés László független jelöltként történő indulását kezdetektől támogató Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint az elmúlt egy hónap nem volt elegendő az RMDSZ és az ellenzéke közötti megegyezés kikristályosodásához.

A Krónika csütörtöki vezércikkében kifejti: a püspököt támogató szervezetek úgy vélik, a lejtmenetben lévő RMDSZ-szel való szövetkezés most negatívan befolyásolná mind Tőkés László megítélését, mind az ő ázsiójukat, ezért kardoskodnak az önálló indulás mellett.


“Talán még az sem aggasztja őket, ha ezáltal sem Tőkés, sem az RMDSZ-lista nem kap elég voksot. Vélhetően úgy gondolják, az EP-képviselet most beáldozható, hiszen másfél–két év múlva úgyis újabb európai választások lesznek, a mostani voksolás viszont főpróbaként szolgálhat a közelgő parlamenti választások előtt, az esetleges újabb kudarc után tovább gyengülő RMDSZ pedig még jelentősebb engedményekre lehet hajlandó” – írja a Krónika szerzője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.