Nagyvilág

Felfüggesztették a londoni metrósztrájkot

A hétfő este kezdődött londoni metrósztrájk teljes káoszba döntötte a londoni tömegközlekedést.

Az eredetileg háromnaposra tervezett munkabeszüntetés az utóbbi évek legnagyobb metrósztrájkja a brit fővárosban. A csütörtök estig meghirdetett akciót a brit közlekedési szakszervezetek azzal indokolják, hogy nem kaptak elégséges garanciákat a hálózat zömét fenntartó, nemrég csődeljárás alá vont vállalat alkalmazottainak állás- és nyugdíjfolytonosságára. Az üzemeltetők és az érdekképviseletek között azonban kedd este újrakezdődtek a tárgyalások, és ezek időtartamára a sztrájkot felfüggesztették.


A 400 kilométeres londoni metróhálózat 12 fővonalából kilencnek a karbantartását a Metronet nevű magánkonzorcium végzi a Transport for London (TfL) – a brit főváros tömegközlekedését felügyelő, városházi tulajdonú vállalat – megbízásából. A Metronet azonban július vége óta csődgondnokság alatt áll. A TfL szerint ugyanakkor a sztrájk mögött álló fő brit közlekedési szakszervezet, az RMT “kőbe vésett garanciákat” kapott arra, hogy a karbantartó cégnél a csődeljárás ellenére sem lesznek elbocsátások, kényszeráthelyezések és nyugdíjcsökkentések.


A sztrájk első teljes napján, kedden a napi 3 millió – évente több mint 1 milliárd – utast szállító londoni metró 12 fővonalából a Metronet által fenntartott kilenc egyáltalán nem működött. A sztrájk a várakozásoknak megfelelően súlyos fennakadásokat okozott. Az egyébként is túlzsúfolt vonatok és városi buszok képtelenek voltak elszállítani a metróból kiszorult milliós tömeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik