Külföld

Akasztások napja Iránban

admin
admin

2007. 09. 05. 13:43

Huszonegy nyilvános akasztást hajtottak végre szerdán Iránban – jelentette az állami média.

Tizenhét, kábítószer-csempészet vádjával elítélt férfin a kelet-iráni Horászán Razavi tartományban hajtották végre a halálos büntetést reggel – jelentette az iráni állami televízió. A Türkmenisztánnal és Afganisztánnal határos tartományból a világ minden tájára csempésznek heroint.

További négy embert a déli Fársz tartomány Siráz városában végeztek ki nagy tömeg előtt – közölte a Fars iráni hírügynökség. Az elítélteket banditizmus, csempészet, engedély nélküli fegyverviselés és a biztonsági erőkkel való fegyveres összetűzés vádjában találták bűnösnek.

A többnyire nyilvános kivégzések száma jelentősen emelkedett Iránban azóta, hogy a hatóságok júliusban nyári „hadjáratot” indítottak az „erkölcstelen viselkedés” ellen. A 1979-es iráni forradalom óta az iszlám törvénykezés, a saría értelmében a gyilkosság, a nemi erőszak, a házasságtörés, a fegyveres rablás, az iszlám megtagadása és a kábítószer-kereskedelem halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények az iszlám köztársaságban.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet és az Európai Unió több alkalommal tiltakozott az iráni kivégzések magas száma miatt. A perzsa állam azonban rendre figyelmen kívül hagyja a nyugati bírálatokat, arra hivatkozva, hogy az iráni igazságszolgáltatás a saríát veszi alapul.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.