Nagyvilág

NATO-csatlakozás miatt estek egymásnak a szerbek

A szerb koalíciós pártok között egyre nő a feszültség a tekintetben, hogy az ország csatlakozzon-e a NATO-hoz. A kormányfő szerint ha Koszovó elszakad, határozatot kell hozni arról, hogy az ország nem csatlakozik a szervezethez, az elnök azonban ragaszkodik az észak-atlanti integrációhoz.

Vojislav Kostunica, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke indítványozta, hogy az elnökválasztást és a helyhatósági választásokat is halasszák el addig, ameddig nem rendeződik Koszovó státusza annak ellenére, hogy a szerb alkotmány szerint az év végéig le kell bonyolítani a választásokat. Kostunica pártja ahhoz is ragaszkodik, hogy az ország NATO-csatlakozásáról tartsanak referendumot, és fogadják el azt is, ha a társadalom esetleg elutasítja az Észak-Atlanti Szerződést – írja a B92 című szerb napilap.

Ha a koszovói albánok amerikai támogatással egyoldalúan kikiáltják a függetlenségüket, akkor a referendum eredményét semmisnek kell tekinteni, és a parlamentnek határozatot kell hoznia az ország NATO-csatlakozásának elutasításáról – véli a kormányfő. Úgy gondoljuk, hogy nem szabadna kitenni magunkat annak, hogy meglepetés érjen minket decemberben, amikor eldől Koszovó státusza – mondta a Szerbiai Demokratikus Párt szóvivője.


Radikális hangok

A NATO-csatlakozás kapcsán a miniszterelnök pártja támogatást kapott az ellenzéki Radikális Párttól és a Szocialistáktól is, akik megragadták az alkalmat, hogy újra elmondják álláspontjukat, mely szerint Szerbiának soha nem kellene csatlakoznia NATO-hoz.


NATO-csatlakozás miatt estek egymásnak a szerbek 1

NATO-csatlakozás miatt estek egymásnak a szerbek 2

A kormány megalakulásakor tartott év eleji nyitóbeszédében Kostunica nem tett említést az észak-atlanti integrációról (fotó: MTI)

NATO-csatlakozás miatt estek egymásnak a szerbek 3



Olyan szervezetről beszélünk, amely az országunkat bombázta, ráadásul növelte a gazdasági problémákat, semmi keresnivalónk még a NATO közelében sem – nyilatkozott a radikálsiok vezetője.


Az integráció útján

Kostunica koalíciós partnere, a Tadic-féle Demokrata Párthoz tartozó Vuk Jeremic külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy Szerbiának mindenképpen jó kapcsolatot kell fenntartania a NATO-val, különösen Koszovó érdekében. A külügyminiszter szerdán várhatóan aláírja a NATO Partnerség a Békéért programját, melyhez csatlakozva Szerbia az Észak-Atlanti Szervezethez való csatlakozás kapujába kerül.

A NATO-csatlakozásról szóló vitában Boris Tadic szerb elnök felszólította a kormányzó és az ellenzéki pártokat, hogy az állam érdekeit tartsák elsősorban szem előtt. A NATO-tagállamok jóindulatára különösen nagy szükségünk van ahhoz, hogy Koszovó státusza úgy rendeződjön, hogy az ne sértse Szerbia területi integritását és szuverenitását – mondta az elnök.

Tadic kijelentette, hogy készen áll arra, hogy induljon az elnöki ciklus második fordulóján is, és pártja soha sem fogja feladni európai integrációs törekvéseit. Azok, akik új elszigeteltségen és az EU-val és a NATO-val való konfliktuson dolgoznak, azok a szerb állampolgárok ellehetetlenítését akarják – idézi a B92.

Az úgynevezett demokratikus blokk másik koalíciós partnere, a G17 Plus felemelte szavát a NATO-ellenes retorika ellen, támogatva, hogy a választók referendumon dönthessenek a csatlakozásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik