Nagyvilág

A Magyar Gárda ellen szólaltak fel az EP-ben

Egy szlovák és egy román néppárti képviselő tette szóvá hétfőn az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a Magyar Gárda ügyét.

Napirend előtti felszólalásában a szlovák Anna Záborská felszólította a magyar kormányt, hogy oszlassa fel a félkatonai jellegű gárdát. A képviselőnő szerint Magyarországon radikalizálódás tapasztalható, és kitért arra, hogy a Magyar Gárda egyenruhás szervezet, alapszabályában szerepel a lőkiképzés, valamint bírja egy korábbi magyar miniszter támogatását.


Az utóbbi időben romlottak a szlovák-magyar kapcsolatok – mondta Záborská, és hozzátette: néhány hónappal ezelőtt a magyar miniszterelnök visszautasította, hogy találkozzék szlovák hivatali partnerével, Magyarországon pedig ismét a második világháború után kialakult helyzet felülvizsgálatáról beszélnek. A szlovák képviselőnő felszólította a magyar kormányt a Magyar Gárda feloszlatására, és egyúttal megjegyezte, hogy Szlovákiában a hasonló jellegű radikális szervezetet törvényen kívül helyezték.


A román Marian-Jean Marinescu is azt mondta napirend előtti felszólalásában, hogy az ilyen szervezetek tevékenységét nem lenne szabad megengedni, hanem a törvény által büntetni kellene. Utalt a Magyar Gárda vezetőjének olyan kijelentésére, miszerint Románia és Szlovákia megtámadhatja Magyarországot. Szerinte a lakosság ilyen megfélemlítése terrorista cselekménynek minősül az Európai Unió szerződése értelmében.


Úgy vélekedett, hogy az EU nem reagált megfelelően a Magyar Gárda megalakulására. Felkérte az Uniót, hogy ítélje el az ilyen jelenségeket, és kérje fel az alapjogokkal foglalkozó ügynökséget, tegyen jelentést a történtekről, illetve vegye górcső alá a magyarországi kisebbségek helyzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik