Nagyvilág

Oroszország Beszlan miatt gyászol

A beszlani túszdráma áldozatairól emlékeztek meg egyperces néma csenddel egész Észak-Oszétiában, a moszkvai kormány ülésén és Oroszország számos városában hétfőn, moszkvai idő szerint 13.05-kor, amikor három éve megkezdődött a tragikus kimenetelű túszmentő akció.

Vlagyimir Putyin elnök a kulcstárcák minisztereivel tartott hétfői találkozóján kérte kormánya tagjait, hogy csenddel adózzanak a beszlani áldozatok emlékének.

A túszdráma helyszínén, a beszlani 1. számú iskola romjainál több ezer ember gyűlt össze, s megjelent számos észak-oszétiai vezető, valamint többen az orosz Állami Duma tagjai közül, köztük Borisz Grizlov, a törvényhozó testület elnöke.

Három éve 334-en vesztették életüket

A megjelentek később átvonultak abba a temetőbe, ahol az áldozatokat végső nyugalomra helyezték. Egy gyászima után egy metronóm kíséretével felolvasták a 334 áldozat – köztük 180 gyerek – nevét, majd a kialakuló hagyománynak megfelelően felbocsátottak ugyanennyi fehér léggömböt.

A tragédia áldozatainak emelt emlékműnél koszorút helyezett el Tajmuraz Mamszurov, a köztársaság elnöke, valamint a kormány több tagja. Az új, 8. számú iskolában, ahová az egykori 1. számú iskola legtöbb tanulója jár, rekviemkoncertet tartottak.

A csecsenek által végrehajtott beszlani terrorakció folytán 64 felnőtt és 71 kiskorú vált rokkanttá.

Az évnyitón támadtak

A terroristák 2004-ben a szeptember 1-jei évnyitón ejtettek túszul mintegy 1200 embert, köztük az iskola tanulóit, s három napon át tartották őket a tornateremben, ahol nagymennyiségű robbanóanyagot helyeztek el.

Oroszország számos városában szombaton, a túszdráma kezdetének évfordulóján emlékeztek a beszlani áldozatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik