Nagyvilág

Nyitna az unió a bevándorlók számára

A harmadik országokból az Európai Unióba történő bevándorlás könnyítését sürgette hétfőn az unió külügyi biztosa.

Benita Ferrero-Waldner a német Die Welt című lapban megjelent interjúban az EU álláspontját tolmácsolva annak a nézetnek adott hangot, hogy a jövőben meg kell könnyíteni az unió tagállamaiba történő bevándorlást, illetve munkavállalást. Közölte, hogy Brüsszel erre vonatkozóan új kezdeményezést dolgoz ki. Szavai szerint egyfajta „mobilitási partneri viszonyról” lenne szó.

Az új stratégia célja az illegális bevándorlás megfékezése, a törvényes migráció támogatása, továbbá lehetséges módon az egyes területeken jelentkező munkaerőhiány enyhítése – jelentette ki.

A konzervatív osztrák politikus elmondta, hogy a bevándorlás, illetve az egyidejű munkavállalás engedélyezése meghatározott időre szólna. Közös előterjesztésről lenne szó, de végül is minden tagország maga dönthet majd arról, hogy hány bevándorlót kész befogadni, továbbá mely területeken kíván számukra munkavállalási engedélyt biztosítani – fogalmazott a biztos, hozzátéve, hogy mindezzel párhuzamosan a vízumeljárás egyszerűsítésével is könnyítenék a bevándorlást.

Ferrero-Waldner szerint a kezdeményezés szorosan illeszkedik az unió új szomszédsági politikájába, amelynek célja az EU-val szomszédos országokkal való kapcsolatok erősítése, továbbá az ott zajló reformfolyamatok segítése. Mindezt az unió pénzügyi támogatásokkal és az együttműködés szorosabbra fűzésével is támogatni kívánja – fűzte hozzá. Az unió elemi érdeke, hogy közvetlen szomszédságában erősödjön a demokrácia és a stabilitás – jelentette ki a biztos, külön utalva a Földközi-tenger régiójára, valamint az EU-tól keletre fekvő térségre.

Az EU szomszédsági politikája jelenleg tizenhat országra terjed ki. Az esetleges csatlakozás most egyikük esetében sincs napirenden – fogalmazott az unió felelős politikusa, külön szólva Ukrajnáról. „Kijev számára a tagság jelenleg lehetetlen” – hangsúlyozta a külügyi biztos, hozzáfűzve, hogy ezt a tagállamok most semmilyen körülmények között sem támogatnák. Ukrajnának ki kellene használnia a szomszédsági politika eszközeit, az unióhoz történő közeledését a jelenlegi körülmények között csakis ezzel segítheti elő – tette hozzá Benita Ferrero-Waldner.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik