Nagyvilág

Mégis kiegyezik Tőkés az RMDSZ-szel?

Néhány napon belül ismét találkozik Markó Béla és Tőkés László, és megállapodás születhet a hosszú távú együttműködésről. A romániai magyar sajtó szerint "célegyenesbe" jutott az RMDSZ és a Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét támogató szervezetek közötti tárgyalássorozat.

Egyetlen tárgyalási forduló van még hátra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve az EMNT és a Tőkést támogató többi szervezet választási megállapodásáig – állapította meg a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ), utalva arra, hogy Markó Béla és Tőkés László csütörtökön személyes találkozón dönt majd a kiegyezésről.

A szervezetek munkacsoportjai a múlt hét péntekén negyedszer ültek össze Kolozsváron, ahol elvileg végleges formát kapott az a dokumentum, amely az együttműködés feltételeit tartalmazza. A feleknek a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szeptember 8-i ülése előtt alá kell írniuk a végleges változatot, mert az RMDSZ “parlamentje” azon az ülésén véglegesíti az európai parlamenti választásokra vonatkozó jelöltlistáját.

Tőkés még nem válaszolt

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke által vezetett tárgyaláson konkretizálták: az első helyre Markót jelölnék, Tőkés Lászlónak a másodikat ajánlották fel. A püspököt támogató szervezeteknek még választ kell adniuk e javaslatra.

Amiben még meg kell egyezni, azt a Tőkés mögött álló szervezetek munkacsoportja által átnyújtott négy újabb dokumentum tartalmazza. Az erdélyi Krónika szerint az “ellenzék” (az RMDSZ ellenzékét nevezi így, a tud.) biztosítékokat tartalmazó cselekvési tervének vitáján akadt el a tárgyalás.


Ebben egyebek mellett azt kérik: szeptember 7-ig – tehát az EP-jelöltlistát véglegesítő 8-i SZKT-ülés előtt – alakuljon meg az erdélyi magyar kerekasztal, az SZKT szombaton határozzon a kisebbségi törvénytervezet vitája újrakezdéséről.

Az RMDSZ-nek ki kell állnia az egyetemekért

Szorgalmazzák továbbá, hogy szeptember végéig az RMDSZ kezdeményezzen kormányhatározatot a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar karainak és tanszékeinek létrehozásáról, illetve 2008. február 1-jéig terjessze a parlament elé az erdélyi magyar fórum törvénytervezetét az önálló állami magyar egyetem létrehozásáról.

A Krónika hétfői vezércikkében Rostás Szabolcs kifejti: ha az EP-lista ügyében nem jön létre megegyezés, nyílt választási küzdelem esetén (ha tehát Tőkés mégis egyéni jelöltként, az RMDSZ-szel szemben indulna az EP-választásokon) valószínű, hogy minimum két évre európai képviselet nélkül marad az erdélyi magyarság.

A szerző ugyanakkor tudni véli, hogy Tőkés RMDSZ-listán történő szerepeltetését sokan nemcsak a püspököt támogató Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), de a Markó Béla vezette szövetség berkeiben sem nézik jó szemmel. Kérdéses, hogy a felek a közös ügy érdekében félre tudják-e tenni az elmúlt években szerzett sérelmeiket – írja a lap kommentátora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik