Nagyvilág

Zavargások Koppenhágában

Összecsapott a rendőrséggel mintegy ezer, túlnyomórészt fiatal randalírozó szombat éjjel Koppenhágában, hat hónappal azután, hogy egy népszerű ifjúsági ház lebontása miatt utcai csatározások törtek ki a dán főváros ugyanezen kerületében.

A Ritzau dán hírügynökség jelentése szerint a fiatalok köveket hajigáltak a rendőrök felé, szemetes konténereket gyújtottak föl, bevertek több kirakatüveget, sőt egy üzletet ki is fosztottak. A rendőrség könnygázt is bevetett, hogy megfékezze a randalírozókat. Egy rendőr megsebesült, 63 tüntetőt őrizetbe vettek. A nyugalom végül vasárnap reggelre állt helyre. A zavargások Nörrebróban törtek ki, Koppenhága egy olyan városrészében, ahol sok diák lakik, egyszersmind jelentős a bevándorlók aránya.



Zavargások Koppenhágában 1

Felgyújtott barikádot oltanak tûzoltók Koppenhágában (fotó: MTI/EPA)


Éppen fél éve több napon át tartó zavargások színtere volt ugyanez a kerület. Akkor – március 1-jén – egy jórészt punkok és autonóm fiatalok által negyedszázada illegálisan lakott valamikori színházépület, az Ungdomshuset lebontása ellen kezdődött tiltakozás. Az önkormányzat eladta az ingatlant egy keresztény szektának, s az új tulajdonosok – érvényt kívánva szerezni jogaiknak – kérték a fiatalok kilakoltatását. Az épület kiürítése azonban erőszakba torkollott; a zavargások során összesen csaknem 700 embert vettek őrizetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik