Nagyvilág

Az osztrákokat nem érdekli a pápalátogatás

A nagyszabású előkészületek ellenére az osztrákok nagy része feltűnő érdektelenséggel tekint a felmérések szerint a pápa háromnapos ausztriai látogatása elé.

A Profil című osztrák hírmagazinban közzétett közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek 82 százalékát alig vagy egyáltalán nem érdekli XVI. Benedek szeptember 7-9-i ausztriai zarándokútja. A felmérésben részt vett hívők 77 százaléka hasonló véleményt hangoztatott. Különösen a harminc éven aluliakat hagyja hidegen a vizit: csupán négy százalékuk számára bír jelentőséggel az út.

Nagyjából egybevág a Profilban közölt adatokkal a News hetilap megbízásából készült felmérés eredménye is. Ez utóbbi szerint az osztrákok 40 százaléka fogja “teljesen” figyelmen kívül hagyni a közelgő látogatást. Csak három százalékuk szeretne részt venni a zarándokúthoz kapcsolódó rendezvények valamelyikén.

A felmérésben részt vettek alig több mint egyharmada ítélte nagyon jónak vagy jónak XVI. Benedek pápai tevékenységét, szemben elődje, II. János Pál 64 százalékos “tetszési indexével”. Ennek némileg ellentmond a Die Presse osztrák napilap összeállítása, amely a tekintélyes Imas közvélemény-kutató intézet által begyűjtött adatokra támaszkodik. Ezek azt tanúsítják, hogy az osztrákok 31 százaléka rokonszervesnek tartja XVI. Benedeket, míg II. János Pál pápáról 26 százalékuk vélekedett hasonlóan. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el is fogadnák, amit a pápa mond az élet legfontosabb problémáiról. A katolikusok mintegy hat százaléka fogadja csak el maradéktalanul a pápa iránymutatását.

A pápa látogatása ellen több tiltakozó megmozdulást és tüntetést is bejelentettek. A kormányzó szociáldemokratákhoz közelálló Szocialista Ifjúság (SJ), a legnagyobb osztrák ifjúsági mozgalom bécsi tagszervezete a pápa pénteki érkezéséhez időzítve nagygyűlést hirdetett a Karlsplatz-ra, hogy tiltakozzon a Vatikán “konzervatizmusa, szexizmusa és homofóbiája” ellen. Az osztrák homoszexuálisok szövetsége, a Hosi “Cave Benedictum!” (Óvakodj Benedektől!) feliratú plakátok és röplapok terjesztésével indított kampányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik